Banoffee pie – pomysł na masę krówkową

13 kwietnia 2014, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold

– 200 g herbatników

– 100 g masła

– 3 banany

– 400 g kakaowej masy krówkowej

– 500 ml śmietanki 30%

– 2 śmietan-fixy

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– czekolada mleczna

Przygotowanie:

 

Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

 

 

file1397383546



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz