Bandzwoły – pomysł na tradycyjny obiad. Spróbuj rarytasu spod Puław

Avatar photo
22 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

 

Regionalne potrawy od wieków cieszą się popularnością, a przepisy na nie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie dbały o to, żeby zapewnić całej rodzinie pożywny obiad, złożony z prostych składników, połączonych w smaczną całość. Jedną z takich potraw, która do dziś jest gotowana na wschodnich rubieżach Polski, są bandzwoły – kluski o zabawnej nazwie, których naprawdę warto spróbować. Ich wykonanie wymaga trochę pracy, ale wyjątkowy smak jest wart tego poświęcenia.

Staropolskie dania stawiały ziemniaki na czele warzyw. Były one spożywane w różnych postaciach, a w każdym regionie powstawały przepisy typowe dla tej części kraju. Bandzwoły w ostatnim czasie zyskały nawet zaszczytny tytuł produktu regionalnego. Łączą one ziemniaki w wersji surowej i gotowanej oraz stanowiącą spoiwo klusek mąkę ziemniaczaną, a ich cechą charakterystyczną jest posiadanie nadzienia z kaszy, różnych warzyw lub sera. W zależności od fantazji gospodyni, mogą przybrać formę owalną albo okrągłą – ważne, aby były odpowiedniej wielkości i mogły pomieścić przewidzianą dla nich ilość farszu.

Bandzwoły

W dawnych przepisach nadzienie tworzono głównie z kaszy, kapusty, sera lub grochu, jednak dziś w tej kwestii pozostaje wolny wybór, zgodnie z kulinarnymi upodobaniami konsumentów. Najlepiej smakują z tradycyjnymi skwarkami ze słoniny lub obsmażoną cebulką. W wersji obiadowej warto dodać do nich zdrową surówkę z ulubionych warzyw.

Składniki na pyszne i pożywne bandzwoły według tradycyjnej receptury:

2 kg ziemniaków bryza, tajfun lub finezja
200 g grochu lub fasoli,
3 średnie cebule
30 g mąki ziemniaczanej
10 g sody oczyszczonej,
sól, pieprz, majeranek do smaku,
20 ml oleju

Przygotowanie:

Krok 1: Namocz groch lub fasolę w zimnej wodzie z dodatkiem sody na ok. 8 godz. po tym czasie odcedź i wypłukaj ziarna. Gotuj do czasu, aż będą miękkie. Następnie ostudź i utłucz tłuczkiem lub zmiksuj na gładką masę.

Krok 2: 1/3 (ok. 700 g) przygotowanych ziemniaków obierz i ugotuj. Po ostudzeniu zmiel w maszynce do mięsa. Drugą część ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce jak najdrobniej. Sok odlej i pozostaw do dalszego wykorzystania.

Krok 3: Obierz cebule i pokrój na drobno. Rozgrzej olej na patelni i usmaż je, a następnie połącz z masą z grochu w jeden farsz, dodając też przyprawy.

Krok 4: Połącz ziemniaki ugotowane i surowe z mąką ziemniaczaną i sokiem z ziemniaków. Wyrabiaj całą masę jak ciasto aż będzie jednolita a następnie podziel ją na 7-8 części. Zrób z każdej z nich okrągłe placki, nałóż na nie farsz z grochu i cebuli, a następnie zlepiaj je tak, by tworzyły owalne kluski.

Krok 5: Przygotuj wodę z solą w dość dużym garnku. Gdy będzie wrząca, wkładaj po kolei kluski uważając, żeby niezbyt mocno uderzały o powierzchnię wody. Po ok 6 minutach będą ugotowane i wtedy wypłyną na wierzch. Zbieraj je pojedynczo łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.

Bandzwoły to dość pracochłonne i skomplikowane danie, które jednak daje tyle możliwości eksperymentowania ze smakami farszu, że warto je zrobić raz na jakiś czas. Bliscy będą mile zaskoczeni, jak smaczna może być taka tradycyjna potrawa.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...