Bądź włoskim szefem kuchni w swoim własnym domu
Kuchnia Italii to prawdziwe królestwo smaków. Proste składniki tworzą tu dania o niebywałym aromacie i wyglądzie. Nie bez powodu włoskie restauracje przyciągają tłumy klientów głodnych nowych wrażeń kulinarnych. Dziś najlepsze produkty, przepisy oraz wiedza o Włoszech są rozpowszechnione w Polsce i pozwalają nam gotować jak wybitni włoscy szefowie kuchni w zaciszu własnych domów.
Kulinarna podróż smaków
Coraz chętniej wybieramy się w „podróż” po smakach całego świata poprzez wizytę w restauracji. Wybieramy kuchnie, które najbardziej odpowiadają naszym upodobaniom, ale zwracamy także uwagę na okoliczności spożywanych przez nas posiłków. Często odwiedzamy włoskie restauracje, które cenimy przede wszystkim za niepowtarzalny klimat i jakość produktów. Tutaj prosty makaron z owocami morza i czarnymi oliwkami potrafi w ciągu kilku minut przenieść nas do samego centrum włoskiej stolicy i na długo pozostać w pamięci. Smakosze kuchni śródziemnomorskiej zwracają uwagę na prostotę dań zgodnie z zasadą: mniej, znaczy więcej. Co więcej, dania jadane na mieście to idealna okazja, by poznać smaki, które możemy potem odtworzyć we własnym domu i poczuć się jak prawdziwy mistrz sztuk kulinarnych. Popularnym sposobem na pogłębianie informacji i doświadczeń kulinarnych jest także literatura. Księgarnie oferują obecnie pełen wachlarz lektur kucharskich, które pomogą przenieść się w obszar śródziemnomorski – zarówno poprzez najlepsze receptury, jak i apetyczne zdjęcia potraw. Dla tych, którzy są z kolei zwolennikami nowoczesnych rozwiązań mobilnych lub internetowych, idealną kopalnią wiedzy na temat włoskiej kuchni będą blogi kulinarne. Ich autorzy zamieszczają i opisują na nich cenne porady, techniki gotowania oraz przepisy, które pozwolą na stworzenie dań rodem z najlepszej włoskiej knajpy.
Gwiazdki Michelina w domowej kuchni
Potrawy na najwyższym poziomie mogą powstawać nie tylko w ekskluzywnych lokalach z pomocą uzdolnionych kucharzy. Sami możemy stać się takimi włoskimi mistrzami kuchni na własne potrzeby – kierując się kilkoma prostymi zasadami. Jak niejednokrotnie podkreślają wybitni szefowie, kluczem do sukcesu jest łączenie tradycji z nowoczesnym wydaniem. Najprostszym sposobem jest wybór uniwersalnej podstawy dania (np. makaron Malma) i połączenie jej z dodatkami, których nie stosujemy na co dzień w kuchni (np. trufle, czy owoce morza). Dzięki temu nadal będziemy pracować w kuchni z doskonale znanym nam, tradycyjnym produktem, ale uzyskamy go w zupełnie innej, nowoczesnej wersji. Oprócz techniki, ogromne znaczenie ma również samo podejście do gotowania: we Włoszech zawsze oznacza to pracę z duszą i sercem. Oznacza to, że oprócz świetnych umiejętności kulinarnych, należy także zadbać o odpowiednią oprawę serwowanych dań – zastawę, nakrycie stołu czy muzykę w tle. Takie połączenie nie tylko pozwala przygotować dania o wybitnym smaku, ale gwarantuje także dostarczenie naszym gościom niezapomnianych doznań i atmosfery. To również od nich zależy fakt czy osobom zgromadzonym przy stole rzeczywiście uda się przenieść chociaż na chwilę w krainę włoskości – tam, gdzie rządzi smak, ale także lekkość i radość życia. Jeśli zatem naprawdę chcemy stworzyć coś, co na długo zostanie zapamiętane, warto sięgnąć po sprawdzone włoskie receptur. Łączą one w sobie prostotę z jednoczesną efektownością, które z pewnością spowodują zachwyt wszystkich zgromadzonych.
Prostota + jakość = niezwykły smak
Wielogodzinne przygotowania nie są wskazane w kuchni włoskiej. Tutaj w krótkim czasie można wyczarować na talerzu danie rodem z południa kontynentu i poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. W zasięgu ręki mamy dostępne wszystko, co jest do tego niezbędne – produkty, najlepsze przepisy a także wiedzę o kulturze kulinarnej tego kraju. Dlatego też bez obaw możemy podjąć wyzwanie przygotowania flagowego przysmaku włoskiego – czyli makaronu. Seria past Malma gwarantuje nam uzyskanie potrawy, której nie powstydziłby się niejeden kucharz restauracyjny. My proponujemy połączyć go ze śródziemnomorskimi owocami morza: krewetkami oraz kaparami. Dzięki nim danie nabierze walorów zarówno kolorystycznych, jak i smakowych. Zatem zapraszamy do kuchni, przepis na włoską ucztę serwujemy poniżej!
Capellini nidi z krewetkami i oliwkami
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na 2 porcje:
- Makaron Malma Capellini Nidi 200 g
- Krewetki surowe bez pancerzy 100 g
- Kapary 30 g
- Oliwki czarne 50 g
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Rozmaryn
- Bazylia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym dorzucamy kilka igiełek rozmarynu oraz posiekany czosnek. Dodajemy krewetki, oliwki oraz kapary. Całość chwilę przesmażamy i dorzucamy makaron. Danie doprawiamy do smaku i posypujemy obficie natką pietruszki i bazylią.
***
Malma to druga, zaraz po Lubelli, najbardziej rozpoznawalna marka makaronowa na rynku polskim. Topowe kształty makaronów dedykowane są do pysznej, znanej na całym świecie włoskiej kuchni, której fenomen i sukces tkwi w doborze najlepszych składników. Dlatego makarony Malma, dzięki swojej najwyższej jakości, bez wątpienia spełnią wymagania każdego miłośnika makaronów. Do ich produkcji wykorzystywana jest specjalna odmiana pszenicy twardej – Amber Durum, pochodząca z Ameryki Północnej. Oprócz wszystkich właściwości charakterystycznych dla pszenicy twardej, Amber Durum cechuje się wysoką szklistością ziaren oraz unikalną, bursztynową barwą. Te cechy wpływają na najwyższą jakość dań makaronowych. Malma to marka jedyna w swoim rodzaju – najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem. Stworzona po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!