W wielu krajach świata herbata pozostaje najpopularniejszym napojem, z którym związany jest specjalny rytuał, a nawet cała ceremonia parzenia i picia.
W wielu kulturach sposób i zwyczaj picia herbaty jest w dużym stopniu przeżyciem duchowym, a nawet elementem rytuałów religijnych. Dzisiaj, także i w Polsce dzięki powstaniu specjalistycznych sklepów możemy rozkoszować się bogactwem smaków i aromatów herbat z całego świata. Jednym z najbardziej polecanych, jest sklep: SmacznaHerbata.pl
Istnieje kilka rodzajów herbaty, w tym najbardziej znane i cenione: zielona, czerwona, czarna i mieszana. Zielona, niefermentowana, spożywana jest głównie w Chinach, Japonii, krajach północnej Afryki i Środkowego Wschodu. Stanowi około 20% światowej produkcji tego napoju. Herbata czerwona pozyskiwana jest dzięki poddaniu liści krótkiej fermentacji. Proces ten sprawia, że ich krawędzie zabarwiają się na piękny, czerwony kolor, zaś napar zyskuje ciekawy smak oraz aromat, który można nazwać ziemisto- korzennym. Kolebką tego rodzaju herbaty są Chiny oraz Tajwan.
Czarna herbata powstaje dzięki fermentacji herbaty zielonej, a jej powstanie zawdzięczamy względom praktycznym, służącym konserwacji w czasie transportu z krajów Dalekiego Wschodu do Europy. Herbata czarna stanowi większość światowej produkcji i spożywana jest na całym świecie. Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata Oolong często jest nazywana niedofermentowaną lub półfermentowaną, także produkowana jest w Chinach.
W Polsce herbata jest bardzo popularnym napojem – zajmujemy 5. miejsce na świecie pod względem jej spożycia. W ostatnich latach zaczęliśmy odkrywać bogactwo smaków i aromatów oraz doceniać wartości zdrowotne herbat z całego świata. Bogaty wybór i niezwykłe możliwości tworzenia własnych mieszanek herbat daje nam sklep smacznaherbata.pl.
Sklep smacznaherbata.pl oferuje najwyższej jakości herbaty sprowadzane bezpośrednio z Chin. Bogactwo gatunków i rodzajów zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza i amatora dobrej herbaty.
Aplikacja MyTea to także oryginalna i fantastyczna możliwość zabawy z herbatą, czyli indywidualnego składania mieszanki herbat, a nawet nazywania ich wedle upodobań. Możemy dowolnie komponować bazę, smak i dodatki, a także opakowanie z naszą prywatną nazwą. Takie zindywidualizowane mieszanki to doskonałe prezenty okolicznościowe, świetny prezent dla gości weselnych czy też sposób na zapewnienie unikalnej oferty np. dla swojej herbaciarni. To również oczywiście wspaniały smak i świetna zabawa w wymyślanie własnych smaków.
Udokumentowano, że dwie filiżanki herbaty mają potencjał antyoksydacyjny równy kieliszkowi czerwonego wina, czterech jabłek czy 100 gramów truskawek. Aktywność antyoksydacyjna herbaty jest do pięciu razy większa niż witaminy C i E. Napar herbaciany to orzeźwiający i lekko pobudzający napój regulujący procesy trawienne. Posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej i nerkowej. Pozytywnie oddziałuje na wątrobę, nerki, nadnercza i śledzionę, a także sprzyja akumulowaniu się witaminy C w organizmie ludzkim. Wywiera dobroczynny wpływ na układ oddechowy, układ nerwowy, skórę, układ naczyniowy, reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi, działa wzmacniająco na naczynia włosowate. Usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej.
Sposób przyrządzania herbaty znany jest już od około 4 tysięcy lat. W tym czasie w związku z piciem herbaty zrodziło się wiele zwyczajów, m.in. japońska ceremonia picia herbaty czy angielski five o’clock. W wielu krajach znane są napoje na bazie herbaty zwane czajem.
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100°C). Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina i herbata staje się gorzka.
Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.
Wykwintną białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85°C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min, wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.
Parzenie herbaty czerwonej(Pu-Erh) powinno trwać 3 minuty w temperaturze 90-100°C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
Herbata Matcha to najwyższej jakości zielona herbata zwana matką wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze. Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty. Przy spożywaniu naparu herbacianego powstałego w klasyczny sposób, tj zalania gorącą wodą listków herbacianych do wody przedostaje się jedynie 10-20% składników odżywczych zawartych w liściu. Matcha oddaje nam 100% swojej mocy.
Najlepiej herbaty nie słodzić w ogóle, a już na pewno nie cukrem białym – najbardziej przetworzonym, rafinowanym, który zawiera 99,8% sacharozy. Kiedy pomyślimy o zdrowym zamienniku dla cukru, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi cukier brązowy (nierafinowany). W rzeczywistości jest to ten sam cukier biały, tylko z dodatkiem melasy, która wzbogaca go o składniki mineralne, choć w śladowych ilościach. W sklepach popularnym zamiennikiem dla cukru białego (buraczanego) jest cukier trzcinowy. To również czysta sacharoza, której podobnie jak w cukrze brązowym jest nieco mniej niż w cukrze białym (o 2%). Zdrowe zamienniki dla cukru to: stewia (naturalny słodzik – stewiozyd), naturalna i zdrowa słodycz – miód, melasa i słód ryżowy.
Dzisiaj herbata jest napojem codziennym i wiele osób uważa się za jej znawców i smakoszy. Dlatego serdecznie polecamy sklep smacznaherbata.pl, który sprawi, że codzienność nabierze dla nas całkiem nowej jakości i smaku. Dzięki różnym herbatom, w tym tych skomponowanych indnywidualnie możemy delektować się wspaniałym, a często również bardzo wyrafinowanym smakiem.
MyTea Cejlońska Porzeczkowa, MyTea Czarna Mięta, MyTea Biała Słodycz, a może MyTea Czerwona Biel lub MyTea Niebieskie Niebo – na którą herbatę masz dzisiaj ochotę?