Apple Pie Latte i kawa piernikowa. Różne przepisy na latte

Avatar photo
4 stycznia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Zimą potrzebujemy rozgrzewających smaków i aromatów. Chwili rozkoszy dostarczy nam pachnąca pieczonym jabłkiem, szarlotkowa latte i korzenna, intensywna latte piernikowa. Jak przygotować te wspaniałe kawy? Bardzo łatwo – w tym artykule podajemy przepisy krok po kroku.

piernikowe latte

Apple Pie Latte

Na szarlotkową kawę potrzebujemy jedno małe jabłko (lub połowę dużego), łyżeczkę cynamonu, opcjonalnie coś do posłodzenia (miód, cukier biały lub trzcinowy, erytrol) i dla chętnych szczypta gałki muszkatołowej lub odrobina wanilii. Do tego ulubione mleko, krowie lub napój roślinny – około 150 ml. I oczywiście kawa. W zależności od szklanki/kubka potrzebujemy 50-70 ml mocnej kawy.
Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy cynamon oraz cukier i ewentualnie gałkę lub wanilię. Podlewamy odrobinką wody i dusimy mieszając, aż jabłko będzie miękkie. Następnie blendujemy całość na mus.
Teraz robimy warstwową kawę. Na sam spód szklanki wykładamy jabłkowy mus. Przykrywamy go mleczną pianką powstałą ze spienionego gorącego mleka. Na koniec drobnym strumyczkiem dolewamy kawę. Prezentuje się wspaniale, ale oczywiście przed wypiciem mieszamy.

Piernikowe latte

Na świąteczną, zimową kawę korzenną będziemy potrzebować 50 ml mocnej kawy, 200 ml dowolnego mleka lub napoju roślinnego oraz pół łyżeczki przyprawy do piernika. Możemy też stworzyć samodzielnie mieszankę przypraw będącą połączeniem cynamonu, goździków, kakao, gałki muszkatołowej i kardamonu. Kawa najlepiej smakuje na słodko, a posłodzić ją możemy czym chcemy, choć najlepsza będzie z miodem, jak przystało na piernik. Dodatkowo można wetrzeć do kawy świeżo startą na najdrobniejszych oczkach skórkę z pomarańczy albo startą czekoladę. Jedno i drugie przyda się też do udekorowania mlecznej pianki.
Przygotowując latte najpierw spieniamy mleko i następnie rozpuszczamy w nim przyprawy delikatnie mieszając. Następnie przelewamy do szklanki i uzupełniamy kawą.

Aromatyczne kawy, szarlotkowa i piernikowa, będą chwilą zasłużonej przyjemności w zimowe dni. Jeśli ktoś jest szczególnym łasuchem i nie musi liczyć kalorii, może każdą z tych kaw zwieńczyć koroną z bitej śmietany. Ciekawym wariantem jest przygotowanie obu kaw na bazie kawy zbożowej. Wszystkie eksperymenty będą równie aromatyczne.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.