Anka Dziedzic: Dieta na luzie – recenzja

25 września 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Nie każda dieta musi wiązać się z wyrzeczeniami i głodówką. Anka Dziedzic, w swojej książce:  Dieta na Luzie, wydanej przez Wydawnictwo: Burda Publishing Polska, udowadnia, że także podczas diety można jeść smacznie i zdrowo. Autorka, profesjonalna trenerka i specjalista ds. żywienia proponuje dietę 1800 kcal w przepisach, które na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy marzą o dobrej i skutecznej diecie oraz preferują zdrowy tryb życia.

Projekt „Dieta na luzie” to:
– 5 posiłków dziennie, które pozwalają organizmowi odprężyć się i spalać kalorie na bieżąco;
– 1800 kalorii dziennie — odpowiednia dawka, by nie czuć głodu, odżywić organizm i zredukować tkankę tłuszczową;
– optymalnie dopasowana kaloryczność do każdego posiłku;
– możliwość perfekcyjnego skomponowania jadłospisu;
– proste i pyszne dania, które pokocha Twoje podniebienie.

Książka Dieta na luzie to poradnik i zbiór przepisów na: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Dodatkowo książka wzbogacona jest pięknymi i apetycznymi grafikami proponowanych dań. Fantastyczne fotografie to także autoprezentacja autorki i jej rodziny, co naszym zdaniem, jest wspaniałym pomysłem. Ogromna zaleta pozycji to także łatwość przygotowania i prostota przepisów. Do ich wykonania nie potrzeba ogromnych zdolności kulinarnych, a tylko odrobiny dobrych chęci. Propozycje nie są pracochłonne, a wszystkie potrzebne składniki można znaleźć w każdym markecie. W propozycjach posiłków znajdziemy nie tylko dietetyczne warzywa, ale także mięsa, pieczywo, sery czy makarony, czyli wszystko, co mogłoby się wydawać nieodpowiednie przy diecie. Nic bardziej mylnego. Dieta na luzie nie eliminuje podstawowych składników, a jedynie odpowiednio je komponuje i zestawia proporcje. W każdym z posiłków, zdaniem autorki, musi bowiem, znaleźć się odpowiednia porcja białka, węglowodanów i tłuszczów – to sekret sukcesu skutecznej i zdrowej, codziennej diety.

Autorka nie obiecuje rewolucji czy utraty wagi, jedynie poprzez dietę, bez ćwiczeń fizycznych. Każdy z rozdziałów jest poprzedzony kilkoma słowami wstępu, w których autorka ekspresowo, ale precyzyjnie wyjaśnia zalety filozofii diety na luzie. Profesjonalny opis każdego posiłku, wskazówki, porady, a także częste błędy, to porady, które doceni każda osoba, stosująca dietę. To sprawia, że przepisy są autentyczne i sprawdzone. Fantastyczna pozycja dla wszystkich, którzy dietę kojarzą tylko z wyrzeczeniami i głodówką. Dowód, że można inaczej…

Zauroczenie pozycją, to nie tylko zachwyt nad kompozycją dań, wspaniałych, smacznych i zdrowych, ale także wrażenie, że autorka to przyjaciółka, która doradza nam, na podstawie własnego przykładu. Nie ma tu suchych i oklepanych frazesów, a prawda doświadczenia i wiedzy. Po lekturze książki, ma się od razu ochotę na kulinarne eksperymenty i odchudzenie własnych przepisów. Z podpowiedziami autorki, to naprawdę łatwe. I dodatkowo możemy gotować nie tylko dla siebie, ale dla całej rodziny. Przepisy bowiem, zachwycą nawet najbardziej wybredne dzieci, a przy tym są odpowiednie, także dla nich.

Pomysł na jesienny dietetyczny i zdrowy obiad? Kaszotto z burakiem.

Kaszotto

Składniki:
– 120 g ugotowanego buraka
– 40 g półtłustego 12% sera feta
– 45 g (3 łyżki) kaszy jęczmiennej pęczak
– 56 g jajka
– szczypta soli himalajskiej
– szczypta pieprzu mielonego

Przygotowanie:
Buraka myjemy, zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy 30-40 minut w zależności od wielkości. Gdy się upiecze, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, podobnie jak fetę. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy wodę, dodajemy ocet i wbijamy jajko. Czekamy, aż się zetnie, delikatnie mieszając wodę. Po 4 minutach jajko będzie gotowe.

Najważniejsza zasada? – Ciesz się chwilą, doceniaj swoje życie, nawet małe wydarzenia i gesty, które powodują, że się uśmiechasz. Książkę polecamy każdemu, nie tylko tym, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, to bowiem niezwykły na polskim rynku poradnik z przepisami, który doskonale pomoże zadbać o zdrowie i urodę. Naszym zdaniem, książka dla każdego!