Niedobór żelaza jest o wiele bardziej niebezpieczny u dzieci niż u dorosłych. Długotrwała anemia może obniżać odporność, a w skrajnych przypadkach nawet opóźniać rozwój umysłowy dziecka.
Równolegle do przyjmowanych preparatów zaleconych przez pediatrę koniecznie należy zmienić nawyki żywieniowe malucha.
Przede wszystkim należy zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo, witaminę C oraz laktozę (cukier mleczny), a ograniczyć spożywanie produktów ubogich w żelazo oraz utrudniających jego wchłanianie.
1. Produkty bogate w witaminę C: dzika róża, owoce cytrusowe, papryka, kiszona kapusta, jagody, czarne porzeczki.
2. Produkty bogate w żelazo – wartość żelaza w mg/100g: czerwone mięso (konina 5; dzik 4; królik 3; cielęcina 2,4); podroby (wątroba wieprzowa. 17,5; nerki wieprzowe. 8; płuca wołowe 14), drożdże piekarskie 70mg, żółtko jaja 7mg, suszone morele 1,3; orzechy laskowe 1,7 oraz kakao, melasa z trzciny cukrowej i zielona pietruszka 5 mg; szczypiorek 7,5 mg; czosnek 5,4 mg
Gotowanie warzyw w dużej ilości wody powoduje zmniejszenie zawartości żelaza o ok. 20%. Zawartość żelaza znacznie zmniejsza się
Do produktów ubogich w żelazo zaliczamy mleko i produkty mleczne, biały cukier, mąka pszenna i biały chleb, biały ryż, ziemniaki oraz większość świeżych owoców – te ostatnie są natomiast świetnym źródłem witaminy C. produkty mleczne natomiast są źródłem laktozy, która podobnie jak witamina C ułatwia wchłanianie żelaza.
Produkty utrudniające wchłanianie żelaza, to słodycze, warzywa bogate w kwas szczawiowy (szpinak, rabarbar, szczaw) oraz mocna herbata.
Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl