Filmy i jedzenie to sztuka, której ulega niemal każdy z nas. A co powstanie z połączenia tych dwóch pasji? Na to pytanie odpowiedział Andrew Rea, twórca bestsellerowego kanału na YouTube: Binging with Babish i autor książki: Filmowe menu wydanej nakładem Wydawnictwa Larum.
Niektóre potrawy pokazane w filmach zapamiętujemy i chcielibyśmy je spróbować. Jak smakuje piwo kremowe prosto z pubu Trzy Miotły z Harry’ego Pottera lub słodki makaron śniadaniowy według Buddy’ego z filmu Elf, albo Confit Byaldi z filmu Ratatuj? Możecie przekonać się w zaciszu własnej kuchni, dzięki książce Filmowe menu, która odkrywa przed nami tajemne receptury filmowych smakołyków. Właśnie dzięki tej książce możemy przygotować sobie w domu jedzenie, które widzieliśmy w naszych ulubionych filmach i rozkoszować się przyjemnością w gwiazdorskim towarzystwie. Możemy wprowadzić w swoje życie kulinarne gwiazdy wielkiego formatu albo przygotować sobie kurczaka w sosie czekoladowym, identycznego, jak w filmie Śniadanie u Tiffany’ego.
Książka Andrew Rea urzeczywistnia nasze fantazje kulinarne i proponuje nam przepisy z ponad 40 kultowych filmów. W poradniku znajduje się lista potrzebnych składników i przejrzyste, szczegółowe przepisy z uwzględnieniem ilości porcji. Każdy przepis to jeden film, który mamy opisany, a przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem, które zawiera informację z jakiego filmu danie pochodzi i z którego roku jest film. A to wszystko opakowane w niesamowite zdjęcia, filmowe cytaty i opisy, które przenoszą nas nie tylko w świat kulinarnych eksperymentów, ale także w świat kina.
Książka, jako przewodnik kulinarny dla kinomaniaków, jest niezwykle pięknie i ciekawie wydana. Przepisy są wyczerpująco dokładne, inspirujące i odkrywcze lub stanowią hołd złożony kulinarnym pierwowzorom. Dzięki przepisom Andrew Rea, możemy wypróbować francuskie tosty z bourbonem ze Sprawy Kramerów, bułeczki drożdżowe z filmu Gorączka złota, czy burgera po hawajsku z filmu Pulp Fiction. Autor nie lansuje tylko prostych kanapek, stąd w książce także przepisy na cudowne przepiórki z kultowej dla wszystkich smakoszy Uczty Babette, zmysłowe trufle czekoladowe z filmu Czekolada, szparagi w sosie holenderskim, nad którymi wybuchają rodzinne niesnaski w American Beauty, popcorn z rodzynkami w czekoladzie, który tak smakuje milion razy lepiej według Neimana z Whilplash oraz strudel wiedeński zajadany przez socjopatycznego pułkownika w Bękartach wojny. Tym samym Andrew Rea zabiera nas w magiczny świat filmowego jedzenia.
Filmowe menu to wyjątkowy przewodnik kulinarno-filmowy, książka kucharska z fantastycznym pomysłem, będąca rarytasem na rynku. Fantastyczna koncepcja i przepiękne wydanie spójnie korespondują ze sobą, dając czytelnikowi książkę, która w każdej biblioteczce będzie wielkoformatową gwiazdą. Polecamy serdecznie, a zwłaszcza tym osobom, u których zacięcie do eksperymentowania w kuchni konkuruje jedynie z miłością do filmu.