Aluminium szkodliwość dla zdrowia i występowanie – czy stosować folię aluminiową?

1 września 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Aluminium posiada szerokie zastosowanie i znajdziecie je w wielu rzeczach. Głównie są to garnki, tacki, puszki, czy folie. Aluminium to glin czyli pierwiastek chemiczny. Został on odkryty w 1825 roku. Charakteryzuje się stałością, srebrzystobiałym kolorze z domieszką niebieskiego odcienia. Aluminium jest ciągliwe i świetnie przewodzi prąd oraz ciepło. Idealnie nadaje się do sklejania, nitowania, odlewania, emaliowania czy formowania w cienkie folie.

aluminium

Właściwości i zastosowanie

Aluminium swoją sławę zyskało dzięki właściwościom fizycznym i chemicznym pozwalającym na szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach.  Najbardziej ceniona jest niska gęstość, świetna plastyczność a także duża odporność na rdzewienie. Stopy aluminium stosuje się również z innymi metalami typu duraluminium, awional, silumin.

Znajdziesz aluminium w branży budowlanej przy konstrukcjach stalowych, samochodowej do tworzenia karoserii, silników i felg, przy produkcji okrętów i samolotów a nawet promów kosmicznych.  Nie zabrakło aluminium również i w przemyśle chemicznym oraz górnictwie gdzie używa się go do produkcji materiałów wybuchowych.

szkodliwa folia aluminiowa

W kuchni głównie stosuje się aluminium do tworzenia puszek oraz foli spożywczych. Jest też składnikiem prodiży, czajników, lodówek i okapów. W opakowaniach znajdziesz aluminium w zakrętkach, tackach, puszkach i opakowaniach jednorazowych.

 

Wpływ na zdrowie

Czy wiecie, że aluminium zwiększa swoją masę w naszym organizmie wraz z wiekiem ? W ciele noworodka znajduje się  aluminium w objętości 0,2mg/kg masy ciała. W przypadku osób starszych jest to 0,6-0,7 mg/kg masy ciała. Zazwyczaj 50% znajduje się w płucach, 25% w kościach i stawach, a pozostałe 25% w tkankach miękkich. Jony A13+ posiadają podobna wielkość do jonów żelaza dzięki czemu organizm trochę się gubi i dlatego glin gromadzi się w tkankach. Następnie po przedostaniu się przez śluzówkę następuje włączenie się do białka transferyny. To z kolei zostaje wchłonięte przez każdą komórkę ciała.

folia do żywności

W komórkach zostaje uwolniony jon, który na nowo wraca do obiegu powodując przedostanie się glinu do mózgu, kości, płuc i tkanek.  Niestety glin jest toksyczny dla nas a w szczególności dla osób, które poddają się dializie. Aparatura nie jest w stanie usunąć jonów glinu z osocza.

Do głównych objawów zatrucia glinem należą:

  • osłabione funkcje intelektualne
  • problemy z pamięcią
  • problemy z koncentracją
  • zaburzenia mowy
  • zmiany osobowości
  • zmienny nastrój
  • depresja
  • demencja
  • omamy wzrokowe i słuchowe
  • zaburzenia motoryczne
  • osłabienie, zmęczenie
  • niedokrwistość

aluminium

Produkty z aluminium

Rośliny pobierają pierwiastek aluminiowy wraz z opadami deszczu i pyłami atmosferycznymi poprzez korzenie. Znajdziesz go głównie w warzywach, owocach i zbożach. Dana część glinu jest im niezbędna do wzrostu. Ilość zależy od środowiska, gatunku, części rośliny a także stadium rozwoju. Podobnie jak u ludzi i w roślinach ilość glinu zwiększa się wraz ze wzrostem.

Najwięcej aluminium znajdziesz w roślinach motylkowatych typu fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca a także w przyprawach typu tymianek i majeranek. Jeżeli chodzi o opakowania to unikaj kupowania mleka w kartonach powlekanych warstwą folii aluminiowej.

Aluminium jest również składnikiem produktów używanych do codziennej higieny a nawet leków. Niestety nie jesteśmy w stanie całkowicie unikać aluminium, gdyż jest za bardzo rozpowszechnione. Poniżej lista produktów  oraz zawartości w nich glinu:

  • napary herbaty (2 – 6 mg/l)
  • kawa (0,8 – 1,2 mg/szklanka)
  • woda pitna (0,07 mg/l)
  • napoje w aluminiowych puszkach (0,04 – 1,0 mg/l)
  • gotowany szpinak (25 mg/kg)
  • żywność nieprzetworzona (0,1 – 7 mg/kg)
  • dodatki do żywności (10-20 mg/dzień)
  • żywność gotowana w garnkach aluminiowych (0,2 – 125 mg/kg)
  • mieszanki mlekozastępcze na bazie soi (6 – 11 mg/kg)
  • środki zobojętniające sok żołądkowy (35 – 200 mg/dawka)
  • aspiryna (9 – 50 mg/dawka)
  • leki przeciwbiegunkowe (36 – 1450 mg/ dawka)
  • antyperspiranty (50 – 75 mg/dzień)
  • szczepionki (0,15 – 0,85 mg/dawka)

Najwięcej glinu trafia do naszego organizmu wraz z wodą i żywnością oraz lekami. Wszystko zależny od rodzaju aluminium, z którego wykonano opakowania lub naczynia, a także stopnia kwasowości żywności oraz czasu w jakim pokarm miał kontakt z glinem a także ilości soli. Im pokarm posiada niższe pH  i długo jest gotowane lub przechowywane tym więcej jonów glinu przedostaje się do jedzenia.

Migracja glinu z naczyń aluminiowych do żywności [Zuziak J. I in., 2016]

Tabela aluminium

Aluminiowe garnki

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustaliła dzienne bezpieczne spożycie aluminium na poziomie 1 mg/kg masy ciała. Przykładowo osoba ważąca 70 kg może mieć w organizmie 70 mg aluminium dziennie. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich naczyń do gotowania a także unikanie spożywania produktów, które są przechowywane zbyt długo w metalowych opakowaniach.

garnki aluminiowe

Należy unikać gotowania w aluminiowych garnkach, pieczenia w foli aluminiowej czy grilowania na tackach z aluminium. To wszystko znacznie zwiększy zawartość glinu w naszym organizmie. Zwróć również uwagę na produkty w puszkach typu ryby w sosach, napoje gazowane. Nie zawijaj pokrojonych warzyw i owoców, które mają kwasowy odczyn w folię aluminiową, ponieważ wtedy następuje rozpuszczenie soli glinu i przeniknięcie ich do pokarmu.

zobacz również:

Czy konserwanty to zwykłe antybiotyki?

Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności

Ekologiczne środki czystości – dlaczego warto je wybrać i jak zrobić je samemu w domu?

Babcine, staropolskie metody leczenia – lody na ból gardła?