Aluminium szkodliwość dla zdrowia i występowanie – czy stosować folię aluminiową?
Aluminium posiada szerokie zastosowanie i znajdziecie je w wielu rzeczach. Głównie są to garnki, tacki, puszki, czy folie. Aluminium to glin czyli pierwiastek chemiczny. Został on odkryty w 1825 roku. Charakteryzuje się stałością, srebrzystobiałym kolorze z domieszką niebieskiego odcienia. Aluminium jest ciągliwe i świetnie przewodzi prąd oraz ciepło. Idealnie nadaje się do sklejania, nitowania, odlewania, emaliowania czy formowania w cienkie folie.
Właściwości i zastosowanie
Aluminium swoją sławę zyskało dzięki właściwościom fizycznym i chemicznym pozwalającym na szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Najbardziej ceniona jest niska gęstość, świetna plastyczność a także duża odporność na rdzewienie. Stopy aluminium stosuje się również z innymi metalami typu duraluminium, awional, silumin.
Znajdziesz aluminium w branży budowlanej przy konstrukcjach stalowych, samochodowej do tworzenia karoserii, silników i felg, przy produkcji okrętów i samolotów a nawet promów kosmicznych. Nie zabrakło aluminium również i w przemyśle chemicznym oraz górnictwie gdzie używa się go do produkcji materiałów wybuchowych.
W kuchni głównie stosuje się aluminium do tworzenia puszek oraz foli spożywczych. Jest też składnikiem prodiży, czajników, lodówek i okapów. W opakowaniach znajdziesz aluminium w zakrętkach, tackach, puszkach i opakowaniach jednorazowych.
Wpływ na zdrowie
Czy wiecie, że aluminium zwiększa swoją masę w naszym organizmie wraz z wiekiem ? W ciele noworodka znajduje się aluminium w objętości 0,2mg/kg masy ciała. W przypadku osób starszych jest to 0,6-0,7 mg/kg masy ciała. Zazwyczaj 50% znajduje się w płucach, 25% w kościach i stawach, a pozostałe 25% w tkankach miękkich. Jony A13+ posiadają podobna wielkość do jonów żelaza dzięki czemu organizm trochę się gubi i dlatego glin gromadzi się w tkankach. Następnie po przedostaniu się przez śluzówkę następuje włączenie się do białka transferyny. To z kolei zostaje wchłonięte przez każdą komórkę ciała.
W komórkach zostaje uwolniony jon, który na nowo wraca do obiegu powodując przedostanie się glinu do mózgu, kości, płuc i tkanek. Niestety glin jest toksyczny dla nas a w szczególności dla osób, które poddają się dializie. Aparatura nie jest w stanie usunąć jonów glinu z osocza.
Do głównych objawów zatrucia glinem należą:
- osłabione funkcje intelektualne
- problemy z pamięcią
- problemy z koncentracją
- zaburzenia mowy
- zmiany osobowości
- zmienny nastrój
- depresja
- demencja
- omamy wzrokowe i słuchowe
- zaburzenia motoryczne
- osłabienie, zmęczenie
- niedokrwistość
Produkty z aluminium
Rośliny pobierają pierwiastek aluminiowy wraz z opadami deszczu i pyłami atmosferycznymi poprzez korzenie. Znajdziesz go głównie w warzywach, owocach i zbożach. Dana część glinu jest im niezbędna do wzrostu. Ilość zależy od środowiska, gatunku, części rośliny a także stadium rozwoju. Podobnie jak u ludzi i w roślinach ilość glinu zwiększa się wraz ze wzrostem.
Najwięcej aluminium znajdziesz w roślinach motylkowatych typu fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca a także w przyprawach typu tymianek i majeranek. Jeżeli chodzi o opakowania to unikaj kupowania mleka w kartonach powlekanych warstwą folii aluminiowej.
Aluminium jest również składnikiem produktów używanych do codziennej higieny a nawet leków. Niestety nie jesteśmy w stanie całkowicie unikać aluminium, gdyż jest za bardzo rozpowszechnione. Poniżej lista produktów oraz zawartości w nich glinu:
- napary herbaty (2 – 6 mg/l)
- kawa (0,8 – 1,2 mg/szklanka)
- woda pitna (0,07 mg/l)
- napoje w aluminiowych puszkach (0,04 – 1,0 mg/l)
- gotowany szpinak (25 mg/kg)
- żywność nieprzetworzona (0,1 – 7 mg/kg)
- dodatki do żywności (10-20 mg/dzień)
- żywność gotowana w garnkach aluminiowych (0,2 – 125 mg/kg)
- mieszanki mlekozastępcze na bazie soi (6 – 11 mg/kg)
- środki zobojętniające sok żołądkowy (35 – 200 mg/dawka)
- aspiryna (9 – 50 mg/dawka)
- leki przeciwbiegunkowe (36 – 1450 mg/ dawka)
- antyperspiranty (50 – 75 mg/dzień)
- szczepionki (0,15 – 0,85 mg/dawka)
Najwięcej glinu trafia do naszego organizmu wraz z wodą i żywnością oraz lekami. Wszystko zależny od rodzaju aluminium, z którego wykonano opakowania lub naczynia, a także stopnia kwasowości żywności oraz czasu w jakim pokarm miał kontakt z glinem a także ilości soli. Im pokarm posiada niższe pH i długo jest gotowane lub przechowywane tym więcej jonów glinu przedostaje się do jedzenia.
Migracja glinu z naczyń aluminiowych do żywności [Zuziak J. I in., 2016]
Aluminiowe garnki
zobacz również:
Czy konserwanty to zwykłe antybiotyki?
Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności
Ekologiczne środki czystości – dlaczego warto je wybrać i jak zrobić je samemu w domu?
Babcine, staropolskie metody leczenia – lody na ból gardła?