Alergia na mleko krowie jest głównym problemem zdrowotnym występującym u najmłodszych dzieci. Cierpią na nią również osoby dorosłe, choć zdarza się to rzadziej. Mleko zawiera ponad 30 białek, które mogą stać się przyczyną przykrych objawów uczulenia. Symptomy te dotyczą zarówno przewodu pokarmowego, jak i skóry czy układu oddechowego. Aby ich uniknąć, konieczne jest stosowanie diety eliminacyjnej wykluczającej z jadłospisu mleko oraz jego przetwory. Jednocześnie musimy sięgnąć po produkty o podobnych wartościach odżywczych, aby uniknąć niedoboru ważnych witamin i minerałów. Czym zastąpić nabiał?
Mleko stanowi dla wielu osób nieodłączny element diety. Jest bogate w witaminy D, A i B2, a także wapń, fosfor i magnez. Nabiał wykorzystujemy na wiele sposobów. Nie wyobrażamy sobie bez niego śniadań, wypieków, deserów czy sosów. Dlatego alergia na mleko jest dla nas bardzo kłopotliwa. Czy możemy je zastąpić?
Alergia na mleko – co nas uczula?
Alergia pokarmowa jest to nadmierna reakcja układu immunologicznego na niektóre składniki zawarte w artykułach spożywczych. Przyczyną przykrych objawów tego uczulenia najczęściej są białka. Mleko krowie zawiera aż 30 różnych białek, które mają potencjalnie alergenny charakter. W jego litrze znajdziemy ich aż 30-35 gram! Najsilniej z nich uczula kazeina oraz białka serwatkowe, takie jak beta-laktoglobulina oraz alfa-laktoalbumina. Najwięcej zawierają ich topione, dojrzewające i twarogowe sery. Uczulające białka obecne są również w śmietanie czy maśle. Z tego powodu alergicy unikać muszą nie tylko produktów mlecznych, ale również niektórych słodyczy, pieczywa, ciast, gotowych sosów czy zup instant. Te alergenne związki mogą być obecne również w mięsie wołowym i cielęcym.
Objawy alergii na mleko
Objawy alergii na mleko różnią się u poszczególnych osób. U niemowląt najczęściej dotyczą one skóry. U maluszków w wyniku spożywania nabiału pojawia się często atopowe zapalenie skóry, wiążące się z jej nasilonym świądem, suchością i zaczerwienieniem. Jest to choroba uwarunkowana w dużej mierze genetycznie, która ujawnia się w wyniku kontaktu z alergenami. Na skórze dziecka pojawić się może również wysypka lub pokrzywka. Uczulenie na mleko nierzadko jest przyczyną dolegliwości przewodu pokarmowego: wymiotów, refluksu czy biegunek. Alergicy mogą również doświadczyć symptomów ze strony układu oddechowego. Należą do nich: uporczywy kaszel, kichanie, wodnisty kaszel, a nawet napad astmy, któremu towarzyszą duszności i świszczący oddech. Rzadziej pojawiają się u nich zlewne poty, zaburzenia snu czy obrzęk okolicy jamy ustnej.
Alergia na mleko a nietolerancja laktozy
Alergia na mleko krowie często jest mylona z nietolerancją laktozy. Choć obydwie dolegliwości dotyczą tego samego produktu spożywczego, ich mechanizm jest zupełnie inny. Uczulenie wiąże się ze swoistymi przeciwciałami IgE, które rozpoznają białka mleka i indukują proces zapalny. Nietolerancja laktozy wynika za to z braku lub niedoboru laktazy – enzymu, który rozkłada cukier mleczny na galaktozę i glukozę. W konsekwencji spożyte mleko nie może zostać strawione w układzie pokarmowym. U osoby dotkniętej tą przypadłością pojawiają się wtedy wzdęcia, bóle brzucha, biegunki oraz nudności. Zarówno nietolerancję laktozy, jak i alergię na mleko leczy się poprzez zastosowanie diety eliminacyjnej.
Na co muszą uważać alergicy?
Osoby, które muszą wyeliminować nabiał z diety, powinny zrezygnować ze spożywania serów, śmietany, masła czy jogurtów. Niestety, mleko obecne jest w zaskakująco wielu produktach w postaci proszku, tłuszczu mlecznego, serwatki czy samych białek. Alergicy muszą więc zwracać baczną uwagę na etykiety artykułów spożywczych. Warto wiedzieć, że w spisie składników te o właściwościach alergennych są pogrubione i podkreślone, aby ułatwić uczuleniowcom ich unikanie. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie śniadania bez płatków z mlekiem. Podobnie trudno jest zrezygnować z czekolady mlecznej, ciast z kremem lub serków kanapkowych. Czy możemy znaleźć zamienniki mleka?
Alergia na mleko – czym zastąpić nabiał?
Mleko krowie z powodzeniem możemy zastąpić mlekiem roślinnym. Na rynku dostępne są napoje sojowe, kokosowe, migdałowe lub ryżowe. Często są one dodatkowo wzbogacone w wapń, dzięki czemu nie musimy obawiać się niedoboru tego ważnego składnika. Mleko roślinne może być wykorzystywane do przygotowania budyniu, kakao, wypieków czy owsianki. Jego smak jest zbliżony do tradycyjnego – szczególnie, gdy posłodzimy je i dodamy przyprawy, takie jak cynamon lub wanilia. Zamiast masła do smarowania pieczywa możemy wykorzystać inne tłuszcze. W tej roli doskonale sprawdzi się olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Pyszne kanapki przygotujemy bez wykorzystania serów. Sięgnijmy po pasztety warzywne lub sojowe. Ciekawą propozycją jest hummus, czyli smarowidło przygotowane na bazie ciecierzycy i sezamu. Pasty kanapkowe możemy przyrządzić również z awokado, orzechów nerkowca, jajek lub ryb. Jeżeli zadbamy o zróżnicowany, smaczny i ciekawy jadłospis, ograniczenie spożycia nabiału nie będzie dla nas dotkliwe.
Więcej informacji, porad i artykułów na temat alergii pokarmowych znajdziecie na portalu Mojealergie.pl!