Alergeny wziewne i pokarmowe – jakie są najczęstsze?

Avatar photo
27 stycznia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Alergeny to antygeny, wywołujące odpowiedź immunologiczną organizmu zwaną alergią. Wyróżnia się alergeny wziewne, pokarmowe, kontaktowe, leki, jady owadów oraz lateks. Rozpoznanie czynnika uczulającego jest kluczowe do całkowitego złagodzenia objawów alergii. W tym artykule zajmiemy się najpopularniejszymi alergenami wziewnymi i pokarmowymi.

alergeny

Alergeny wziewne

Alergia wziewna objawia się najczęściej dolegliwościami ze strony układu oddechowego. Pojawia się uporczywy, cieknący katar, chrypka, często także ból gardła i kaszel. Powszechnym objawem alergii wziewnej jest także zaczerwienienie oraz swędzenie oczu. Zdarza się, że uczulenie bywa mylone z przeziębieniem, jednak cechą charakterystyczną jest to, iż pojawia się najczęściej w okresie pylenia roślin i dokucza najbardziej w momencie największej ekspozycji na alergen. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy mamy do czynienia z infekcją, czy z alergią wziewną, możemy zażyć lek przeciwhistaminowy bez recepty Claritine. Jeśli dolegliwości ulegną złagodzeniu lub ustąpią całkowicie, ich przyczyną zapewne były właśnie alergeny.

Najpopularniejsze alergeny wziewne to:

  • pyłki traw, drzew, chwastów;
  • sierść, ślina, naskórek zwierząt;
  • roztocza kurzu domowego;
  • zarodniki grzybów i pleśni;
  • pszenica.

Warto zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie z podanych alergenów występują sezonowo. Jeżeli jesteśmy uczuleni na kurz lub sierść zwierząt, objawy mogą utrzymywać się przez cały rok.

Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa występuje równie często jak wziewna, jednak jej przyczyną są spożywane pokarmy. Choć może charakteryzować się podobnymi objawami, pochodzącymi z układu oddechowego, zazwyczaj dochodzą do nich jeszcze dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wzdęcia, biegunki, mdłości, bóle brzucha pojawiające się po spożyciu konkretnego produktu świadczą o uczuleniu i zazwyczaj wymagają zastosowania diety eliminacyjnej.

Do najczęstszych alergenów żywnościowych zaliczamy:

  • białka mleka krowiego;
  • jaja;
  • pszenicę;
  • orzechy;
  • przyprawy;
  • ryby;
  • owoce morza;
  • cytrusy;
  • pomidory.

Jak rozpoznać alergię?

Alergia wziewna często mylona jest z przeziębieniem, natomiast alergia pokarmowa niejednokrotnie bywa brana za wirus grypy żołądkowej lub zatrucie pokarmowe. Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z wirusami, czy z alergią? Przede wszystkim należy sprawdzać, w jakich okolicznościach objawy się nasilają. Jeżeli oczy nas szczypią i cieknie nam z nosa wiosną, gdy znajdujemy się na zewnątrz, w pobliżu parku lub łąki, natomiast dolegliwości łagodnieją, gdy wracamy do domu – prawie na pewno mamy do czynienia z alergią wziewną. W przypadku alergii pokarmowej częste biegunki, występujące po spożyciu określonych pokarmów, mogą świadczyć o uczuleniu.

Niestety nie zawsze alergię da się łatwo rozpoznać. Problemy pojawiają się szczególnie, gdy uczulają nas alergeny całoroczne, lub gdy mamy do czynienia z alergią pokarmową utajoną, objawiającą się po kilku dniach od spożycia alergenu. W takich sytuacjach często konieczne jest wykonanie specjalistycznych testów alergicznych, które pomogą ustalić czynnik uczulający i ułatwią wyeliminowanie go.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.