Alergeny wziewne i pokarmowe – jakie są najczęstsze?

27 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Alergeny to antygeny, wywołujące odpowiedź immunologiczną organizmu zwaną alergią. Wyróżnia się alergeny wziewne, pokarmowe, kontaktowe, leki, jady owadów oraz lateks. Rozpoznanie czynnika uczulającego jest kluczowe do całkowitego złagodzenia objawów alergii. W tym artykule zajmiemy się najpopularniejszymi alergenami wziewnymi i pokarmowymi.

alergeny

Alergeny wziewne

Alergia wziewna objawia się najczęściej dolegliwościami ze strony układu oddechowego. Pojawia się uporczywy, cieknący katar, chrypka, często także ból gardła i kaszel. Powszechnym objawem alergii wziewnej jest także zaczerwienienie oraz swędzenie oczu. Zdarza się, że uczulenie bywa mylone z przeziębieniem, jednak cechą charakterystyczną jest to, iż pojawia się najczęściej w okresie pylenia roślin i dokucza najbardziej w momencie największej ekspozycji na alergen. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy mamy do czynienia z infekcją, czy z alergią wziewną, możemy zażyć lek przeciwhistaminowy bez recepty Claritine. Jeśli dolegliwości ulegną złagodzeniu lub ustąpią całkowicie, ich przyczyną zapewne były właśnie alergeny.

Najpopularniejsze alergeny wziewne to:

  • pyłki traw, drzew, chwastów;
  • sierść, ślina, naskórek zwierząt;
  • roztocza kurzu domowego;
  • zarodniki grzybów i pleśni;
  • pszenica.

Warto zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie z podanych alergenów występują sezonowo. Jeżeli jesteśmy uczuleni na kurz lub sierść zwierząt, objawy mogą utrzymywać się przez cały rok.

Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa występuje równie często jak wziewna, jednak jej przyczyną są spożywane pokarmy. Choć może charakteryzować się podobnymi objawami, pochodzącymi z układu oddechowego, zazwyczaj dochodzą do nich jeszcze dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wzdęcia, biegunki, mdłości, bóle brzucha pojawiające się po spożyciu konkretnego produktu świadczą o uczuleniu i zazwyczaj wymagają zastosowania diety eliminacyjnej.

Do najczęstszych alergenów żywnościowych zaliczamy:

  • białka mleka krowiego;
  • jaja;
  • pszenicę;
  • orzechy;
  • przyprawy;
  • ryby;
  • owoce morza;
  • cytrusy;
  • pomidory.

Jak rozpoznać alergię?

Alergia wziewna często mylona jest z przeziębieniem, natomiast alergia pokarmowa niejednokrotnie bywa brana za wirus grypy żołądkowej lub zatrucie pokarmowe. Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z wirusami, czy z alergią? Przede wszystkim należy sprawdzać, w jakich okolicznościach objawy się nasilają. Jeżeli oczy nas szczypią i cieknie nam z nosa wiosną, gdy znajdujemy się na zewnątrz, w pobliżu parku lub łąki, natomiast dolegliwości łagodnieją, gdy wracamy do domu – prawie na pewno mamy do czynienia z alergią wziewną. W przypadku alergii pokarmowej częste biegunki, występujące po spożyciu określonych pokarmów, mogą świadczyć o uczuleniu.

Niestety nie zawsze alergię da się łatwo rozpoznać. Problemy pojawiają się szczególnie, gdy uczulają nas alergeny całoroczne, lub gdy mamy do czynienia z alergią pokarmową utajoną, objawiającą się po kilku dniach od spożycia alergenu. W takich sytuacjach często konieczne jest wykonanie specjalistycznych testów alergicznych, które pomogą ustalić czynnik uczulający i ułatwią wyeliminowanie go.