Ajwar (bakłażan, papryka)

28 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepis na pyszny ajwar – sos kuchni bałkańskiej

składniki:

  • bakłażany 2 szt
  • papryka czerwona 40 dag
  • ocet winny 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 5 ząbków
  • sól
  • pieprz
  • chili

Umyte bakłażany pokroić w grube plastry. Paprykę oczyszczoną pokroić w ćwiartki. Zagotować 1/2 litra wody z octem i 2 łyżkami oliwy. Zblanszować w tym warzywa. Zblanszowane warzywa dokładnie odcedzić i ostudzić. Wszystkie zmielić w maszynce. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i mieszając zeszklić go. Do garnka dołożyć zmielone warzywa. Dusić na małym ogniu 45 minut mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Sos przełożyć do słoików i szczelnie je zakręcić.

Sos Bałkański Develey na bazie pasty ajwar (bakłażan, papryka)

Urozmaicenie w kuchni zawsze stanowi jej atut. Sos Bałkański łączy delikatny aromatyczny smak bakłażana z papryką, która nadaje lekko pikantny posmak całości. Jego wyrazista nuta oraz duże kawałki warzyw urozmaicają i nadają charakteru potrawie, do której zostanie dodany. Sos bałkański w szczególności pasuje do mięs i warzyw. Dodany do makaronów i potraw z grilla wzbogaca ich kompozycje smaku.