Advocaat Dalkowski – jajeczna propozycja na świąteczny stół

Avatar photo
19 marca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Advocaat to tradycyjnie wyrabiany likier jajeczny, który z pewnością każdy z nas pił choć raz w życiu. Idealny, jako dodatek do kaw, ciast i deserów, smakuje również w wersji sauté – pity osobno. Z pewnością będzie stanowił ciekawą alternatywę dla tradycyjnej wersji wielkanocnego jajka.

Dalkowski 0,2l

Advocaat został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Choć składniki wykorzystywane podczas jego produkcji są powszechnie znane, to poszczególne jego wersje potrafią się znacznie od siebie różnić. Smaczny likier to kwestia dobrania odpowiednich proporcji. Ten idealny, powinien być słodki o zdecydowanym waniliowym smaku i bardzo gęstej, kremowej konsystencji. Taki właśnie jest Advocaat Dalkowski marki Vinpol, powstały w oparciu o sprawdzoną recepturę, opracowaną w latach 20-tych poprzedniego stulecia. Ten najwyższej jakości likier o idealnie wyważonej kompozycji, wyjątkowym, pełnym smaku zabajone jest doceniany zarówno w naszym kraju, jak i zagranicą. Nic dziwnego, bowiem do jego produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne, doskonałej jakości składniki.

Przed nami długo wyczekiwane przez wielu Święta Wielkiej Nocy. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Znakomity smak Advocaat’a doskonale sprawdzi się, jako subtelny dodatek do świątecznych wypieków. Oto, w jaki sposób można wykorzystać go do pysznej babki z kawałkami czekolady:Advocaat_produktowe
Potrzebne składniki:
· 250 g miękkiego masła
· 250 g mąki pszennej
· 150 g gorzkiej czekolady
· 250 g cukru pudru
· 1 cukier waniliowy
· szczypta soli
· 4 jajka
· 8 g proszku do pieczenia
· 150 ml Advocaatu Dalkowski
Czekoladę łamiemy na drobne, ale dość duże kawałki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką, kremową masę. Kolejno wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę na przemian z ajerkoniakiem. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladę. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy z kominem o średnicy ok. 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w 175°C przez 55-60 min.
Taka wersja świątecznej babki z pewnością zaskoczy niejednego łasucha.

Dalkowski Advocaat dostępny jest w 3 wersjach pojemnościowych: 0,5, 0,35 oraz teraz również w wersji 0,2 litra.

www.vinpol.pl



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.