A. Starmach: Pyszne kolacje – recenzja

28 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Anna Starmach:

Pyszne kolacje

„Kolacja – chwila tylko dla nas i dla naszych najbliższych,

chwila dla przyjaciół i dla rodziny,

chwila spokoju i chwila na rozmowę.”

 

Kolacja to bardzo ważny posiłek, który powinien być odpowiednio zaplanowany i przygotowany. Dania na kolacje powinny być przemyślane, a jednocześnie proste i lekkie. Można je podawać z deserem, który urozmaici wieczorne chwile spędzane w gronie rodziny.

Pyszne kolacje to najnowsza książka kucharska Anny Starmach, zawierająca 60 przepisów dania i desery, które można podawać na kolacje. Książka składa się z 3 rozdziałów podzielonych na 3 części: na szybko, na gorąco, na słodko oraz praktyczne porady na temat wina – czyli dla każdego coś dobrego. Łatwo, więc można wyszukać przepis z grupy, na którą mamy akurat czas i ochotę. Większość przepisów jest bardzo prosta, składa się z kilku łatwo dostępnych składników, co daje nam możliwość łatwego i szybkiego wyczarowania pysznych kolacji dla swoich bliskich.

Na początku znajdziemy propozycje potraw do przygotowania „na szybko”. Możemy tu znaleźć np. pomidorowe tosty francuskie, kanapki z ricottą i figami, śledzie w śmietanie, tosty z białym serem i zielonym groszkiem, sałatkę jarzynową, jajka faszerowane, sałatkę z tuńczykiem czy potrawę o tajemniczej nazwie „tabbouleh”. W części nazwanej „na gorąco” znajdziemy propozycje, które mogą śmiało być również daniem obiadowym. Są to np. naleśniki ruskie, placki ziemniaczane, szparagi w sosie holenderskim, makaron z łososiem, pieczone warzywa z kozim serem, roladki z bakłażana, krewetki w cieście filo z sosem aioli czy leczo z cukinią i pieczarkami. Autorka podaje, zatem pomysły na dania dla tych, którzy lubią potrawy na ciepło i zimno, a także dla tych, którzy szukają propozycji wśród dań mięsnych, bezmięsnych lub light. Mamy tu również szeroki przekrój geograficzny potraw – od arabskiego tabbouleh, poprzez śródziemnomorskie greckie czy włoskie dania, aż po swojskie naleśniki.

Każdy z przepisów podany jest w sposób precyzyjny i prosty, autorka dokładnie wyjaśnia każdy krok wykonania danej potrawy, zatem nawet te bardziej wyszukane dania, jak np. gravlax z burakami czy zielone curry z krewetkami nie będą dla nas kulinarnym wyzwaniem. Anna Starmach proponuje w większości pomysły na dania smaczne, zdrowe i szybkie, ale co ciekawe niektóre standardowe dania zostały urozmaicone przez autorkę niecodziennymi dodatkami, przez co zyskują nowe walory smakowe. Elementem dodatkowym są tutaj pięknie zdjęcia potraw i win Agnieszki Piątkowskiej, które przyciągną wzrok oraz dodają książce swoistego uroku. Wydanie jest bardzo estetyczne, a dania uwiecznione aparatem wyglądają bardzo apetycznie. Szata graficzna książki to zdecydowanie jej duży atut.

W dodatku do książki z przepisami autorka wraz z przyjaciółką Bogumiłą Wiśniewską odkrywa przed czytelnikiem tajemnice win. Wśród informacji znajdziemy odpowiedzi na pytania jak podawać, przechowywać i jak łączyć wino z jedzeniem, poznamy też umiejętność czytania etykiet, wyboru kieliszków oraz zasady degustacji.

Proste przepisy, łatwe receptury i apetyczne zdjęcia zachęcają do gotowania i celebrowania razem z Anną Starmach. Książka Pyszne kolacje jest fantastyczną pozycją dla wszystkich, którzy chcą gotować szybko, łatwo i bez kulinarnych eksperymentów. Taka kolacja zawsze będzie udana. Polecamy gorąco.