Mój jarzębiaczek

25 stycznia 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny zerwanej po przymrozkach
  • 0,5 litra spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny.

Wykonanie:

Owoce sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika – podpiec chwilę pilnując żeby się nie spaliły.

Przełożyć do dużego słoja, zasypać cukrem,wycisnąć sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.

Słój postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres 4 tygodni.

Po tym czasie dokładnie przecedzić i zlać do butelek.

Smacznego!

Na załączonej fotce są moje jeszcze inne nalewki – przepisy wkrótce:)

a jarzębiaczek w pierwszej butelce po prawej stronie.

file1296149228