Mój jarzębiaczek

25 stycznia 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny zerwanej po przymrozkach
  • 0,5 litra spirytusu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny.

Wykonanie:

Owoce sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika – podpiec chwilę pilnując żeby się nie spaliły.

Przełożyć do dużego słoja, zasypać cukrem,wycisnąć sok z cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą.

Słój postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres 4 tygodni.

Po tym czasie dokładnie przecedzić i zlać do butelek.

Smacznego!

Na załączonej fotce są moje jeszcze inne nalewki – przepisy wkrótce:)

a jarzębiaczek w pierwszej butelce po prawej stronie.

file1296149228



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Mój jarzębiaczek

  1. avatar jarco pisze:

    Witam ,mam pytanie czy ten słój ma być zakręcony szczelnie aby spirytus nie stracił procentów czy nie trzeba ??? A o efekcie naleweczki napisze za ponad miesiąc :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...