Sernik gotowany na herbatnikach

27 grudnia 2010, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 paczki herbatników,
  • 1 kg sera białego , rodzynki,
  • kostka margaryny , 1 szklanka cukru , 2 jajka,
  • starta skórka z cytryny,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

Polewa:

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
  • 4 łyżki kakao,
  • czekoladki Michałki od Wawel

Margarynę zagotować z cukrem, dodać zmielony ser, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia sera, dodać dwa jajka i energicznie mieszać, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody , wlać do sera, ciągle mieszając, na koniec dodać startą skórkę z cytryny, formę wyłożyć folią aluminiową, na spód ułożyć herbatniki, wlac gorący ser, wyrównać ułożyć drugą warstwę ciastek. Polewa: Do garnka dać pół kostki margaryny, cukier, śmietanę i kakao, mieszać , zagotować, zrobioną gorącą polewą zalać herbatniki, gdy polewa lekko wystygnie udekorować rodzynkami i startymi na tarce Michałkami. Sernik podawać na drugi dzień.

file1293458140