Ciasto orzechowo-pomarańczowe z kremem

8 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 gram cukru pudru
  • 150 gram mąki
  • łyżeczka cynamonu

krem:

  • 600 ml mleka
  • 150 gram cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 gram masła
  • skórka cytrynowa
  • 40 ml rumu
  • sok z pomarańczy
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich
  • 100 gram marmolady pomarańczowej
  • połówki orzechów do ozdoby

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywna pianę. Połączyć z masą żółtkową. Wmieszać przesianą mąkę z cynamonem. Ciasto rozlać do 3 form 30×20 cm lub piec po kolei. Piec po 15 minut w temp. 180 stopni C. Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty krem, schłodzić, stale mieszając. Zimny zmiksować z masłem, pod koniec dodać skórkę cytrynową, rum, sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Jeden blat ciasta posmarować marmolada pomarańczową i kremem, przykryć drugim blatem, znów posmarować tak samo, przykryć blatem i wstawić do lodówki, na koniec posmarować znowu kremem i udekorować po bokach i na górze orzeszkami.