Barszcz jesienny
Artykuł zewnętrzny
Na jesienne słoty nie ma jak ciepła zupka .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1,5 udka z kurczaka ( dałam pół wędzonego i całe surowe )
- 1 szklanka utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) buraków
- 1 szklanka ( średnia puszka ) fasolki szparagowej konserwowej
- 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 gotowej mieszanki ,,Barszcz ukraiński „
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki bulionowe ( drobiowe )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 2 kiszone ogórki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
- 2 cebule
- 2 kapelusze grzybków suszonych
- 1 łyżka oleju
- pieprz mielony do smaku
- suszona bazylia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 szklanek wody
Cebule obrać i pokroić w ,,piórka ,, i usmażyć na złoto na oleju .Mięso, utarte buraki, marchew w plasterkach, mrożonkę ( Barszcz ukraiński ) , pokrojone w kostkę ziemniaki , grzybki suszone , cebulę , czosnek . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe .Gotować 1 godzinę. Odstawić na 30 minut. Dodać fasolkę , kukurydzę , utarte ogórki. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią . Mięso z połowy udka ( nie wędzonego ) obrać i włożyć do zupy ( resztę mięsa użyć na pastę do kanapek ). Na talerzach zabielać śmietanką . Posypać natką pietruszki.
Oczywiście można całe mięsko po obraniu dodać do zupy ale na moje potrzeby było to zbędne .