Serowe schabowe

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 plastry schabu (o grubości ok. 1,5 cm) z kością i polędwicą

2 łyżeczki sera President Creme de Bleu

2 plastry nie wędzonego oscypka

3 łyżki mąki

1 jajko

bułka tarta do panierowania

4 marynowane papryczki chilli

3 czarne oliwki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki czarnego pieprzu

olej do smażenia

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy niezbyt cienko. Z jednej strony oprószamy pieprzem i solą, z drugiej smarujemy serkiem Creme de Bleu. Panierujemy kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej, oliwki kroimy w plasterki. Kotlety wkładamy na rozgrzany olej, smażymy 5 minut. Odwracamy, na każdy kotlet kładziemy plaster oscypka, oliwki i papryczki. Dosmażamy pod przykryciem kolejne 5 minut.

Podajemy z ziemniakami gotowanymi na parze oraz sałatką.

file1256828850