Ciasteczka serowe z brzoskwiniami

12 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

bardzo łatwe do zrobienia i znikają błyskawicznie

składniki:

  • 30 dkg sera białego twarogowego, wzięłam półtłusty,
  • 1 kostka masła 200g,
  • kilka kropli aromatu do ciast waniliowego Delecta
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 2 puszki 850g brzoskwiń w lekkim syropie,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • do posypania: cukier puder zmieszany z cukrem wanilinowym Delecta
  • sposób przygotowania:

    Ser zmielić, dodać miękkie masło, aromat, cukier i mąkę – zagnieść ciasto – powinno być elastyczne jak dobrze wyrobiona plastelina. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, ale można dłużej. Brzoskwinie dokładnie osączyć, każdą połówkę podzielić na 3 cząstki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje (6-8) i każdą rozwałkowywać na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką albo filiżanką wycinać kółka, przy jednym brzegu układać cząsteczkę brzoskwini i złożyć ciastko na pół. Nie zalepiamy brzegów tylko ściskamy lekko w kącikach. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10-15 min. aż się zezłocą. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

    file1292180530