Ciasto Kilimandżaro
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 8 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 8 łyżek mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki śmietany 30 %,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 1 kostka masła,
- 1 budyń waniliowy,
- 1, 5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki spirytusu,
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 5 dużych jabłek,
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1 litr wody,
- polewa: 2 czekolady mleczne Wawel i 4 łyżki mleka
- rodzynki do dekoracji,
1. Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać do białości, mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek , podczas mieszania dodać śmietanę , ciasto podzielić na dwie części , upiec dwa biszkopty.
2. Masa: Ugotować budyń z mleka i cukru, wystudzić, utrzeć masło, dodawać powoli budyń, ucierać, na koniec dodać spirytus. Galaretka: galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, jabłka pokroić w drobną kosteczkę, litr wody zagotować dodać kwasek cytrynowy, wrzucić jabłka i sparzyć, odcedzić, wsypać do galaretki.
3. Wykonanie: Na biszkopt rozsmarować masę, na masę wyłożyć krzepnącą galaretkę z jabłkami, na to dać biszkopt, polać dowolną polewą i posypać rodzynkami.