Ciasto Kilimandżaro

1 grudnia 2010, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 8 jajek,
  • 10 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki śmietany 30 %,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1, 5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 5 dużych jabłek,
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1 litr wody,
  • polewa: 2 czekolady mleczne Wawel i 4 łyżki mleka
  • rodzynki do dekoracji,

1. Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać do białości, mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek , podczas mieszania dodać śmietanę , ciasto podzielić na dwie części , upiec dwa biszkopty.

2. Masa: Ugotować budyń z mleka i cukru, wystudzić, utrzeć masło, dodawać powoli budyń, ucierać, na koniec dodać spirytus. Galaretka: galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, jabłka pokroić w drobną kosteczkę, litr wody zagotować dodać kwasek cytrynowy, wrzucić jabłka i sparzyć, odcedzić, wsypać do galaretki.

3. Wykonanie: Na biszkopt rozsmarować masę, na masę wyłożyć krzepnącą galaretkę z jabłkami, na to dać biszkopt, polać dowolną polewą i posypać rodzynkami.

file1291239365



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...