Granita kawowa

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

granita to popularny włoski deser, doskonały w letnie, gorące dni, ale nie tylko – świetnie sprawdza się jako zakończenie świątecznego obiadu

składniki:

  • 2 szkl. mocnego naparu dobrej kawy naturalnej (mocne espresso)
  • kilka łyżeczek cukru kryształu
  • 4 łyżki likieru kawowego albo cynamonowego
  • 100 śmietany kremówki 30-36%
  • do posypania: odrobina kawy rozpuszczalnej albo kakao
  • ew. kardamon i cynamon do naparu
  • sposób przygotowania:

    Kawa powinna być dobrej jakości i napar musi być mocny, najlepiej z ekspresu żeby nie było fusów. Ilość cukru w/g własnego smaku, ja dałam o 4 łyżeczki na szkl. naparu, można dać więcej lub mniej… Napar należy ostudzić i wlać do dość szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką – im większa powierzchnia zamarzania tym szybciej uzyskamy pożądany efekt. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na min. 1  godz.. Po tym czasie wyjmujemy i rozdrabniamy zamarzniętą lekko powierzchnię – najlepiej robić to widelcem – pojemnik wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację zamrażania i rozdrabniania powtarzamy kilkukrotnie aż z całego płynu powstaną nam gruboziarniste kryształki – taki jakby zeskrobany szron. Trudno podać dokładny czas – to zależy od naczynia i możliwości zamrażalnika. Kiedy mamy już gotową granitę, ubijamy śmietankę na sztywno. Nakładamy porcje granity do przeźroczystych kieliszków, pucharków albo szklaneczek…polewamy każdą porcję 1 łyżką likieru, ozdabiamy kleksem bitej śmietany i oprószamy odrobiną kawy lub kakao. Podajemy natychmiast, zanim się roztopi. Kawę możemy zaparzyć z  dodatkiem kardamonu lub cynamonu.

    file1291033856