Muffinki jabłkowo-kokosowe

29 listopada 2010, dodał: bassienkaw
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 i 1/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Wymieszać wszystko w jednej misce
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • Wymieszać łyżką. Do tego dodać:
  • 1 bardzo duże potarte jabłko (albo 2 małe) (ja tarłam na dużych oczkach)
  • 1/2 kostki (250g) roztopionego i przestudzonego masła/margaryny
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki kokosu (ja dałam trochę więcej)

Wszystko wymieszać, a następnie wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie, tak by zostały grudki.

Nakładać do muffinkowych foremek (ja mam silikonowe, więc nie daję już papilotek). A gdyby ktoś chciał do samych papilotek to też nie wyjdzie… musi być forma muffinkowa,albo małe foremki. Oczywiście nie do pełna, tylko tak 2/3 objętości bo muffinki wyrosną jeszcze.
Następnie posypać je kokosem, a ja jeszcze dodatkowo dałam trochę kruszonki co miałam zamrożoną z poprzedniego ciasta.

Do piekarnika na 25 minut na 180-200 stopni.

Mnie wyszło 12 muffinek

file1291023618