Bezowy tort Pawłowej (Pavłovej)
Artykuł zewnętrzny
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka bardzo zimnej wody
- łyżeczka octu winnego
- 2 szklanki bitej śmietany
- kieliszek likieru pomarańczowego
- masło
- 40 dag truskawek (mrożonych lub świeżych)
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Pod koniec wymieszać masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko posmarować masłem i bardzo mocno schłodzić. Przełożyć do naczynia masę z białek Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C.
Po 20–30 min zmniejszyć temp. do 100°C i suszyć bezę, aż jej wierzch stwardnieje. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z likierem pomarańczowym. Ostudzoną bezę ułożyć na eleganckiej paterze i posmaruj bitą śmietaną. Na końcu udekorować truskawkami, najlepiej lekko zmrożonymi.