Wilk syty i owca cała

18 listopada 2010, dodał: joannan
Artykuł zewnętrzny

W poniedziałek 15 listopada weszła w życie zaostrzona ustawa antynikotynowa. Zgodnie z przepisami, w lokalach bez specjalnej strefy dla osób palących, obowiązuje zakaz palenia. Restauracja Maho, dzięki szczelnie odgrodzonej i specjalnie wentylowanej sali zapewnia komfort zarówno amatorom dymka, jak i niepalącym.

Zaostrzone przepisy dotyczące palenia tytoniu w miejscach publicznych, w tym w lokalach gastronomicznych, z pewnością utrudnią życie osobom palącym. Z drugiej jednak strony osoby niepalące nie powinny być narażane na wdychanie dymu. Jak zatem sprawić, aby wilk był syty i owca cała? To właśnie regulują nowe przepisy o ochronie zdrowia, nakazujące by w miejscach takich jak restauracje były specjalne wydzielone miejsca dla osób palących. Dla wielu restauratorów oznacza to wprowadzenie całkowitego zakazu palenia ze względu na brak miejsca w lokalu lub wysokie koszty takiego przedsięwzięcia. To z kolei jest równoznaczne z wypraszaniem palących gości na zewnątrz.

W restauracji Maho palący klienci nie muszą wychodzić na zewnątrz lub rezygnować z palenia. Od początku istnienia restauracji, znajdują się w niej osobne sale dla palących i niepalących, oddzielone przegrodą, która nie przepuszcza dymu tytoniowego. Sala dla osób palących jest też odpowiednio wentylowana, tak jak nakazują przepisy. Dzięki temu, nie tylko goście w drugiej sali, ale również sami palący nie muszą spożywać posiłków w kłębach dymu. Zamiast tego wszyscy mogą czerpać przyjemność z jedzenia aromatycznych potraw.

Restauracja Maho to pierwsza w Warszawie prawdziwa turecka restauracja. Bogate i zróżnicowane menu, a także doświadczeni tureccy kucharze sprawiają, że na chwilę można poczuć się jak na Riwierze Tureckiej. Odwiedzając Maho nie tylko odkrywa się nowe i wyjątkowe smaki, ale można także podpatrzeć jak powstają. W lokalu, dzięki otwartej kuchni można zobaczyć jak przygotowuje się dania. Wszystkie składniki są świeże, nie używa się tu mikrofalówek ani nie zamraża żywności. Jedzenie jest zaś przygotowywane w tradycyjny dla Turcji sposób, przy użyciu pieca opalanego drewnem i grilla na węgiel drzewny. Wszystko to sprawia, że restauracja Maho jest lokalem jedynym w swoim rodzaju.

file1290094877