Złote talarki
Artykuł zewnętrzny
Ziemniaki do obiadu, pyszne i chrupiące
składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
do smaku: sól, papryka mielona słodka, mielona kolendra, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
kilka łyżeczek oleju
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w ok. 0,5 cm plastry, ponownie przepłukać i osączyć. Przełożyć je do garnka i zalać gorącą wodą tak aby były przykryte – gotować 3 min. a następnie dobrze osączyć. Przyprawy w proszku wymieszać. Lekko przestudzone ziemniaki posypać przyprawami i skropić olejem – dobrze wymieszać żeby wszystkie talarki były natłuszczone i pokryte przyprawami. Ułożyć je pojedynczą warstwą na duże blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec aż dobrze się zrumienią.