Żółte zacierki- kurkumowe

22 października 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Propozycja na prostą zacierkę  – do zup lub jako samodzielne danie z sosem .

Czas : 20 minut

Składniki :

ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania

szczypta soli

1 łyżeczka kurkumy

ok 1/6 szklanki wody

1 łyżka masła

Zagnieść twarde ciasto z mąki , wody , kurkumy ,  soli  podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę  z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .

Dodawać do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś sosem , lub jako dodatek do II dań .

file1287764498



FORUM - bieżące dyskusje

Płock
Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
Domowe przepisy
Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
Kosmetyki z herbaty
Ja robię z kawy mielonej
Klasyka literatury - do czego wraca…
Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...