Łosoś w lawendowej marynacie

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Inspiracje kuchnią prowansalską .

Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie

Składniki :

  • 2 dzwonka z łososia
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
  • 1/2 łyżeczki soli lawendowej ( kuchennej )
  • 1 łyżeczka miodu lawendowego
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 herbatka lawendowa
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka

file1287763486

Zalać herbatę lawendową wrzątkiem – parzyć 3 minuty, odcedzić i ostudzić . Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku . Sok wyciśnięty z cytryn zmieszać z olejem , solą lawendową , miodem , herbatą i pieprzem  .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 4 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).

Wyjąć z marynaty , Osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posypać mąką .

Na patelni rozgrzać olej . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.

Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano lub frytkami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...