Łosoś w lawendowej marynacie

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Inspiracje kuchnią prowansalską .

Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie

Składniki :

  • 2 dzwonka z łososia
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
  • 1/2 łyżeczki soli lawendowej ( kuchennej )
  • 1 łyżeczka miodu lawendowego
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 herbatka lawendowa
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mąka

file1287763486

Zalać herbatę lawendową wrzątkiem – parzyć 3 minuty, odcedzić i ostudzić . Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku . Sok wyciśnięty z cytryn zmieszać z olejem , solą lawendową , miodem , herbatą i pieprzem  .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 4 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).

Wyjąć z marynaty , Osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posypać mąką .

Na patelni rozgrzać olej . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.

Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano lub frytkami.