Drink gruszkowo-lawendowy

6 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Można robić specjalnie, a można wykorzystać wywar pozostały przy robieniu deseru ,, Gruszki miodowo-lawendowe ”

Składniki :

  • 2 średnie gruszki
  • 1 czubata łyżka miodu lawendowego ( może być inny )
  • 1 saszetka herbaty lawendowej
  • aromat waniliowy do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kostki lodu
  • plasterki cytryny ( po 1 na porcję )
  • 50 mll Ginu na 3/4 szklanki napoju gruszkowo-lawendowego

file1286362030

Gruszki obrać . Ułożyć w garnuszku, zalać woda ( ok 3 szklanek ) , dodać miód i  sok z cytryny, aromat waniliowy i herbatkę .Zagotować i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki – użyć do deseru.
Wywar schłodzić w lodówce , dodać kostki lodu , Ginn , plasterek cytryny na porcję udekorować wg uznania .