Ziemniaki na ciepło z serem bałkańskim
Pyszne danie na obiad albo kolację
Składniki:
- 15-20 młodych, małych ziemniaczków
- 2-3 plasterki chudego boczku wędzonego
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- kilka liści sałaty (użyłam czerwonej karbowanej)
- 100 g sera bałkańskiego
- 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 mała cebula
- do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ew. oskrobać, ugotować. Po przestudzeniu poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Sałatę i koperek opłukać i dokładnie osączyć. Boczek pokroić w kostkę albo paseczki, zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerz a do wytopionego tłuszczu dodać olej i podsmażyć na złoto ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać z powrotem boczek i posiekaną w kosteczkę cebulę, smażyć chwilkę aż ta się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć po trochu sałaty, na to ziemniaki. Na gorącą patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać ocet zmieszany z 3 łyżkami wody a gdy zawsze i nieco odparuje polać tym sosem sałatkę. Posypać pokruszonym serem i listkami koperku. Podałam z konfiturą żurawinową.