Jak zrobić chrupiące frytki z dyni? Przepis na pyszną jesienną przekąskę

Avatar photo
24 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Jesień to czas, gdy dynia staje się prawdziwą królową kuchni. Nie tylko jako ozdoba. Najczęściej przygotowujemy z niej gęstą, kremową zupę, dyniowe ciasto albo popularne pumpkin spice latte. Jednak to wszechstronne warzywo można wykorzystać także inaczej. Spróbuj przygotować aromatyczne i chrupiące frytki o przepięknym, intensywnym kolorze. Przekonaj się sama, że dyniowe frytki idealnie wpisują się w jesienne menu.

Frytki to danie, które w standardowej wersji przygotowuje się z ziemniaków smażonych w głębokim tłuszczu. Coraz częściej jednak przygotowujemy je w wersji pieczonej, ograniczając nadmiar kalorii. I choć ziemniaki są najchętniej wybieranym składnikiem, pewną popularność zdobyły też frytki z batatów. W poszukiwaniu zdrowszych alternatyw odkrywamy równie smaczne wersje z innych warzyw.

frytki dyniowe

Marchewka i seler już rywalizują z batatami, ale szczególnie dobrze smakuje dynia w formie frytek. Dynia jest warzywem pełnym wartościowych składników, które wspierają organizm w chłodniejsze miesiące. Zawiera witaminę A, wspierającą wzrok i skórę, oraz witaminę C, wzmacniającą odporność. W jej miąższu znajdziemy również minerały takie jak potas, żelazo i magnez. Dodatkowo dynia jest źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i daje uczucie sytości.

Jak zrobić chrupiące frytki z dyni w piekarniku?

Do przygotowania frytek najlepiej wybrać dynię piżmową lub hokkaido. Mają zwartą strukturę, która doskonale nadaje się do pieczenia. Dynię umyj, rozkrój i usuń włóknistą część z nasionami. Dynię piżmową należy obrać ze skórki, jeśli jest stwardniała, a dynię hokkaido możesz zostawić ze skórką. Jest delikatna i całkowicie jadalna. Miąższ pokrój w równe słupki, przypominające klasyczne frytki ziemniaczane. Staraj się, aby nie były grubsze niż centymetr. Pokrojone kawałki przełóż do miski i dodaj kilka łyżek oleju lub oliwy oraz wybrane przez siebie przyprawy. Świetnie pasuje sól, pieprz czarny, rozmaryn, oregano, czosnek granulowany i zioła prowansalskie, a także słodka i ostra papryka. Całość należy dobrze wymieszać, aby oliwa z przyprawami dobrze pokryła wszystkie słupki. Następnie odstaw miskę na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane frytki. Zrób to tak, aby nie nakładały się na siebie. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz frytki przez 25 – 30 minut. Możesz włączyć termoobieg. Dzięki pieczeniu w piekarniku frytki są mniej tłuste, a jednocześnie zachowują intensywny smak dyni. Jeśli chcesz, by był bardziej wyrazisty, możesz posypać je świeżymi ziołami tuż po wyjęciu. A jeśli nie musisz liczyć się z kaloriami, posyp je tartym żółtym serem.

Z czym podawać frytki z dyni?

Frytki smakują doskonale jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do sałatek, surówek czy mięs. Fenomenalnie komponują się z lekkimi, jogurtowymi dipami, na przykład z czosnkowo-koperkowym. Do jego przygotowania wystarczy pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu i jeden lub dwa ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy świeży koperek. Sos jest lekki, aromatyczny i świetnie podkreśla smak pieczonej dyni. Możesz też wypróbować sos w wersji słodkiej. Jogurt naturalny wymieszaj z odrobiną miodu lub syropu klonowego, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, kardamonu i cynamonu. Taki dip podkreśli naturalną słodycz dyni i jeszcze mocniej Cię rozgrzeje.

Frytki z dyni mają piękny, poprawiający nastrój kolor. Są aromatyczne, a gdy zostaną dobrze przyprawione, to smakują wybitnie. To danie jest w stanie pokonać każdą chandrę i zamienić melancholijny, jesienny wieczór w ucztę dla zmysłów. Warto korzystać z sezonu na dynie i urozmaicać sobie w taki smaczny sposób jesienną dietę.