Jak długo można przechowywać jajka? Po tym czasie trzeba je wyrzucić

dodał: Ewelina Szadkowska
Jajka to delikatny produkt, który należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Jeśli narazimy je na zbyt wysoką temperaturę otoczenia, to o wiele szybciej ulegną zepsuciu. Jednak nawet w lodówce mają one ograniczony termin przydatności do spożycia. W tym artykule zdradzamy, jak długo jajka zachowają świeżość, jeśli są prawidłowo przechowywane.
Kupując jajka, warto zawsze spojrzeć na datę ważności. Pozwoli nam to ocenić, czy zdążymy je zużyć w czasie deklarowanym przez producenta. Spożywanie jajek po dacie umieszczonej na opakowaniu jest obarczone ryzykiem dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w tym dość ciężkich w przebiegu zatruć. Jeśli jajka są świeże i mamy przynajmniej 2 tygodnie na ich zjedzenie, to warto zadbać, aby nic nie odebrało ich walorów smakowych i odżywczych.
W którym miejscu lodówki należy trzymać jajka?
Nasze lodówki są dość pojemne i często mamy wątpliwości, jak rozłożyć zakupione produkty spożywcze. Generalną zasadą jest ta, że im niżej, tym wyższa temperatura panuje w tym urządzeniu. Dlatego u dołu zawsze są umieszczone szuflady na owoce i warzywa. Newralgicznym miejscem są drzwi lodówki, które każdorazowo podczas otwarcia są narażone na powiew ciepłego powietrza, przerywającego proces chłodzenia. Dlatego nie powinniśmy tam przechowywać jajek, które planujemy zjeść dopiero w późniejszym czasie. Najlepiej umieścić je na jednej z górnych lub na środkowej półce. Warto je przesunąć w głąb lodówki, aby nie były umieszczone przy samym brzegu półki.
Tyle czasu możesz przechowywać jajka
Jeśli zależy nam na bezpieczeństwie przygotowywanych posiłków, warto zwracać uwagę na terminy przydatności poszczególnych produktów. Jeśli w którymś z nich rozwiną się szkodliwe drobnoustroje lub pleśń, to możemy boleśnie to odczuć np. w postaci zatrucia pokarmowego. Szczególnie ryzykowne jest spożywanie jajek, których termin ważności już minął. Jeśli zauważymy jakiekolwiek oznaki ich zepsucia, to należy je bezwzględnie wyrzucić. Zazwyczaj jajka nadają się do spożycia przez 4 tygodnie. Nie przechowujmy ich dłużej w lodówce, gdyż może dojść do ich wysuszenia lub zepsucia, a w wyniku nagromadzonych wewnątrz gazów może nawet dojść do wybuchu i rozlania zawartości jajka w lodówce. Warto oznaczyć terminem ważności jajka przed włożeniem ich do lodówki – wówczas na pewno nie przegapimy daty, w której przestaną być jadalne.
Określając termin przydatności jajek do spożycia, należy zawsze brać pod uwagę fakt, czy nie były one narażone na okresowe przechowywanie w wysokiej temperaturze. Jeśli kupujemy jajka na targu w środku lata, to należy mieć świadomość, że przez co najmniej kilka godzin przebywały one na straganie bez jakiegokolwiek chłodzenia. Takie warunki powodują, że okres ważności jajek ulega znacznemu skróceniu i warto je wówczas zużyć jak najszybciej, n. w ciągu tygodnia po dokonaniu zakupu.