Nasturcja – jak uprawiać i wykorzystać w kuchni ten niezwykły kwiat

dodał: Ewelina Szadkowska
Nasturcja to znana roślina, która zachwyca żywymi kolorami kwiatów. Jednocześnie kryje w sobie kulinarne sekrety warte odkrycia. Nie każdy wie, że poza walorami ozdobnymi nasturcja jest niemal w całości jadalna. W kuchni możemy wykorzystać jej kwiaty, liście i owoce. Chcesz wiedzieć jak to zrobić? Ten artykuł odkryje przed Tobą najlepsze zastosowania nasturcji.
Wiele osób zastanawia się, skąd wziąć nasturcję, mieszkając w mieście. W większych aglomeracjach już można nabyć różne jadalne kwiaty. Jeśli jednak wolimy rośliny z własnej uprawy, to nasturcja jest bardzo łatwa w uprawie i szybko rośnie w doniczkach nawet na małym balkonie.
Wystarczy jej słoneczne stanowisko i regularne podlewanie, aby kwitła od czerwca aż do października. Jej pędy mogą swobodnie płożyć się po ziemi, wspinać po podporach lub zwisać z doniczek. Jest roślina jednoroczną, więc za każdym razem można inaczej zaplanować dla niej miejsce. Dzięki temu łatwo dopasujemy ją do swojej przestrzeni.
Jak smakują owoce, liście i kwiaty nasturcji?
Jak już wspomnieliśmy, roślina jest niemal w całości jadalna. Można jeść jej kwiaty, liście, młode owoce, a w przypadku odmiany bulwiastej również korzenie. Roślina ma pikantny, chrzanowo-pieprzny posmak z nutą gorczycy, a jej kwiaty nadają lekko słodkawy akcent. Liście i owoce są ostrzejsze, idealne do bardziej wyrazistych potraw. Kwiaty nasturcji, liście i owoce można spożywać na surowo, podsmażyć albo podgotować. Owoce warto zamarynować – wspaniale zastępują kapary. Koniecznie więc poznaj kulinarne zastosowania nasturcji.
Co można zrobić z nasturcji?
Nasturcja to nie tylko efektowny dodatek na talerzu, choć trzeba przyznać, że przepięknie dekoruje. Jej płatki są najczęściej w kolorze żółtym, pomarańczowym, czerwonym i dowolnej kombinacji tych barw. Niektóre odmiany mogą być kremowe, bordowe, a nawet różowe. Są ozdobą dla każdej potrawy, od wymyślnej kanapki, poprzez torty i desery, aż po wykwintne dania. Kwiaty najlepiej smakują na surowo – zdobią sałatki i różnego typu przystawki. Świetnie komponują się z serami, wędlinami, jajkami, a także z owocami. Liście można dodawać do zielonych sałat, podsmażać lub dusić i stosować jako dodatek do makaronów, ryżu, rozmaitych potrawek. Z młodych owoców powstają tak zwane „polskie kapary” – pikantny dodatek do sosu tatarskiego, ryb, mięs czy sałatek. Należy podkreślić, że osoby z wrzodami czy zapaleniem błony śluzowej żołądka powinny spożywać ją ostrożnie. Poza tym jest całkowicie bezpieczna, wspomaga trawienie, układ moczowy i jest naturalnym antybiotykiem. Poznaj kilka najlepszych przepisów z wykorzystaniem nasturcji.
Kapary z nasturcji – prosty przepis na oryginalny dodatek
Choć nasturcja nie ma nic wspólnego z prawdziwymi kaparami, to jej owoce znakomicie je zastępują. Aby je zamarynować, zrywamy tylko młode i zielone sztuki. Najpierw należy zanurzyć je na dobę w mocno osolonej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je dokładnie odcedzić, ułożyć w słoiczkach i zalać marynatą. Przygotowujemy ją z wody i octu winnego w proporcji 1:1, cukru i aromatycznych przypraw. Można dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, a nawet korę cynamonowca lub goździki. Słoiczki pasteryzujemy przez ok. 10 minut.
Pesto z nasturcji
Możemy przygotować wyśmienitą pastę lub pesto z kwiatów, liści lub mieszanki jednych z drugimi. Wystarczy zblendować je z oliwą, czosnkiem, twardym serem i orzechami. Takie pesto jest intensywne w smaku i pasuje zarówno do makaronu, jak i pieczywa – do grzanek, świeżych bagietek, bajgli, a nawet do burgerów. Pamiętaj jednak, że pesto z liści będzie pikantne. Można złagodzić jego smak wybierając wariant mieszany albo potraktować liście nasturcji jedynie jako dodatek do klasycznego pesto z bazylii. W obu wersjach znajduje swoich wielbicieli.
Ocet z nasturcji
Potrzebujemy co najmniej 4 garście naziemnej części nasturcji. Najlepiej, jeśli około 70% będą stanowić kwiaty, a resztę liście z łodyżkami. Na kilkanaście minut zanurzamy kwiaty i liście w wodzie z octem jabłkowym. Pomoże to dokładnie je oczyścić i usunąć owady, które mogły skryć się w głębi kielichów kwiatowych. Przekładamy nasturcję do dużego słoja. Dorzucamy pokrojone na kawałki 3 jabłka lub obierki z jabłek, które ułatwią proces fermentacji. Całość zalewamy przegotowaną i całkowicie wystudzoną wodą z cukrem. Na 1l wody dajemy 4 czubate łyżki cukru. Koniecznie należy zostawić trochę miejsca w słoiku, ponieważ fermentacja może zachodzić burzliwie. Słoik przykrywamy ściereczką, która musi ściśle przylegać – najlepiej przymocować ją gumką recepturką. Raz dziennie musimy wymieszać wsad. Gdy rośliny opadną na dno, ocet można przelać do słoiczków lub butelek. Spożywanie octu z nasturcji regeneruje, wzmacnia odporność i przeciwdziała infekcjom.
Zupa z liści nasturcji
Przygotuj 4 szklanki liści nasturcji, 3/4 szklanki zielonego groszku, ząbek czosnku i 2-3 ziemniaki. Do tego dodaj odrobinę włoszczyzny, najlepiej w zielonym i białym kolorze, np. por, pietruszka, seler. Dzięki temu zupa będzie miała piękną, wiosenną barwę. Potrzebny będzie też bulion warzywny lub mięsny – około 1 litra. Warzywa obierz i pokrój. Dodaj groszek, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie dodaj pokrojone liście nasturcji i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zblenduj na krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze śmietaną i grzankami..
Nasturcja to prawdziwy skarb w ogrodzie i w kuchni. Nie tylko zdobi, ale też pozwala tworzyć oryginalne, zdrowe i pełne smaku potrawy. Warto posadzić ją choćby w jednej doniczce – dla energetyzującego koloru jej kwiatów i dla wyjątkowych doznań kulinarnych. Rodzina i przyjaciele będą zaskoczeni, jak wiele potraw można zrobić z tego pięknego kwiatu.
—