Tak szybciej ugotujesz kukurydzę. Prosty trik, który wszystko zmienia

Avatar photo
14 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Najpowszechniejszą postacią kukurydzy, którą zjadamy, są płatki śniadaniowe. Miłośnicy szybkich przekąsek preferują popcorn, jednak zawiera on zwykle sporo soli. Najzdrowszym sposobem przyrządzenia kukurydzy jest więc ugotowanie jej. Jak to poprawnie zrobić, by nie pozostała twarda i zachowała swoje wartości odżywcze?

Gotując kukurydzę, warto zadbać o szczegóły, które sprawią, że będzie ona rozpływać się w ustach. Jeśli kupimy nieodpowiednie kolby lub niewłaściwie je przygotujemy, to nie uzyskamy zamierzonego efektu. Nie wystarczy tylko umieścić kukurydzy w gorącej wodzie i doprowadzić do wrzenia. Aby uzyskać miękki i smaczny produkt, należy posiadać odpowiednią wiedzę kulinarną. Dzięki temu będziemy cieszyć się zdrową przekąską, która może wzbogacić nasze codzienne menu.

kukurydza

Wybierz odpowiednie kolby

Na rynku mamy kilka gatunków kukurydzy, które różnią się nieco wyglądem. Ważniejsze jednak są te różnice, które mają znaczący wpływ na smak i konsystencję jej ziaren po ugotowaniu. Warto wybrać kukurydzę cukrową, która ma odpowiednie walory smakowe i jest polecana do wielu potraw. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na świeżość kukurydzy i na to, czy jest zawinięta w folię. Jeśli tak, to trzeba sprawdzić, czy nie ma na niej plam pleśni i innych zmian, które wskazywałyby na szkodliwe zmiany. Liście otaczające kolbę nie powinny być suche, zwiędnięte czy pożółkłe. Jeśli cokolwiek nas zaniepokoi, to lepiej zrezygnować z zakupu. Nie warto też kupować kukurydzy pastewnej, która pozostaje twarda nawet po ugotowaniu.

Tak należy gotować kukurydzę

Kiedy gotujemy warzywa, to zwykle automatycznie je solimy. Ta zasada jest jednak wykluczona przy gotowaniu kukurydzy. Jeśli posolimy wodę, w której będzie ona gotowana, to kukurydza będzie twardsza, niż byłaby, gdybyśmy jej nie posolili. Drugim ważnym warunkiem skutecznie ugotowanych kolb jest ich umieszczenie w dość szerokim garnku, w którym będą one swobodnie leżały na dnie. Dzięki temu ugotują się równomiernie i na tyle szybko, aby nie utracić zbyt wielu wartości odżywczych. Niektórzy dodają do wody odrobinę cukru i mleka, aby podkreślić naturalne walory smakowe kukurydzy. Czas gotowania kolb nie powinien przekroczyć 15 minut. Aby odpowiednio je przyprawić, można po ugotowaniu dodać preferowane przez siebie przyprawy, np. chili czy sproszkowaną ostrą paprykę.

Ugotowana kukurydza stwarza wiele możliwości jej podania. Świetnie smakuje z serem i suszonymi pomidorami, można też polać ją masłem czy delikatnym sosem sałatkowym. Wybór dodatków zależy tu od naszych preferencji kulinarnych i daje pole do wielu eksperymentów. Jeśli lubimy dobrze posolone dania, to można kolby posolić już po ugotowaniu.