Tak zrobisz najbardziej kruche gofry. Koniecznie zrób to zaraz po upieczeniu

Avatar photo
10 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Gofry to prawdziwy symbol beztroskich wakacji w urokliwym miejscu. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie są tłumy turystów, a ich wersji smakowych jest bardzo wiele. Nie trzeba jednak wydawać fortuny, gdyż najlepsze gofry można zrobić we własnej kuchni. Ich sekret tkwi nie tylko w składnikach, ale też we właściwym postępowaniu tuż po ich upieczeniu.

Samodzielne przygotowanie gofrów daje wiele kulinarnych możliwości. Dzieci uwielbiają ich słodką wersję z dużą ilością bitej śmietany, a wielu dorosłych gustuje w gofrach wytrawnych. Można je przyrządzić na śniadanie lub jako deser czy przekąskę w ciągu dnia. Każdy ma swój ulubiony i wypróbowany przepis na nie. Warto jednak przestrzegać zasad, by nie wyszły zbyt gumowate.

gofry

Tak przygotujesz wyjątkowo kruche gofry

Wielość dodatków smakowych do gofrów powoduje, że nigdy nam się nie znudzą. Możemy każdego dnia możemy jeść inną ich wersję, zapewniając sobie oryginalne doznania kulinarne. Mając w domu gofrownicę, możemy zaobserwować, jak często jest ona używana i jak często nasi domownicy robią w niej gofry. Pozornie ich przygotowanie wygląda na dość proste, jednak wystarczy jeden błąd, aby wyszły niezbyt apetyczne. Możemy uniknąć takiej wpadki, stosując sprawdzony trik doświadczonych pań domu. Polega on na tym, że zaraz po upieczeniu gofry są wykładane na kratkę, aby nadmiar wilgoci odparował z nich. Dzięki temu nie skropli się ona pod wypiekami i nie trafi z powrotem w ich strukturę.

Te dodatki królują na gofrach w tym sezonie

Gdy już przygotujemy idealne gofry, warto pomyśleć, jakimi dodatkami można je urozmaicić. Podstawowa wersja z ulubionymi owocami i bitą śmietaną zawsze jest na topie. W tym sezonie wiele osób wybiera też gofry z dodatkiem lodów w różnych smakach, np. pistacjowym, czekoladowym czy o smaku gumy do żucia. Można też dodać do nich jogurt grecki, aby przełamać słodki smak owoców, a do osiągnięcia słodkiego smaku zastosować miód lub syrop klonowy. Dużym powodzeniem cieszą się też gofry z kremem orzechowym. Świetnie sprawdza się na nich także polewa czekoladowa w różnych wersjach lub posypka, jaką dodajemy zwykle do domowych ciast. W wersji wytrawnej można dodawać do nich ser i szynkę, oliwki, kapary, suszone pomidory, ser feta, awokado, czy wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe lub dipy.

Na koniec zdradzimy jeszcze jeden trik, dzięki któremu gofry będą bardziej chrupiące niż kiedykolwiek. Wystarczy w przepisie zastąpić mleko kefirem. Zyskają wówczas także oryginalny, bardziej wytrawny smak i będą znakomitą bazą do kulinarnych eksperymentów z mało oczywistymi dodatkami. Zapewniamy, że w każdej z nich będą smakowały tak samo dobrze.

Kruche gofry – przepis, który zawsze się udaje

Składniki (na ok. 8 gofrów):

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)

  • 1 i ½ szklanki mleka (można pół na pół z wodą gazowaną, dla chrupkości)

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)

  • ½ szklanki oleju (lub roztopionego masła – dla aromatu)

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • szczypta soli

Opcjonalnie:

  • kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (dla jeszcze większej kruchości)

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
    Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli – to sekretny składnik puszystości.

  2. W osobnej misce zmiksuj żółtka z mlekiem, olejem (lub masłem), cukrem pudrem i wanilią.

  3. Dodaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, skrobię – jeśli używasz) i zmiksuj na gładką masę.

  4. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek – najlepiej łyżką, nie mikserem, by nie zniszczyć puszystości.

  5. Nagrzej gofrownicę na maksymalną moc. Przed pierwszym użyciem delikatnie posmaruj płytki olejem (np. pędzelkiem).

  6. Wlewaj porcje ciasta i piecz gofry przez 4–6 minut, aż będą złote i chrupiące. Nie otwieraj gofrownicy zbyt wcześnie – potrzebują czasu, by się przypiec!