Żeberka zapiekane wg Buni
Mięciutkie żeberka obgotowane i zapieczone w piekarniku.
Czas : 2 godziny
Składniki :
40 dag żeberek ( paski )
2 łyżki przyprawy do żeberek ( lub do wieprzowiny )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 pora
1 łyżka Delikatu ( lub podobnej przyprawy )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1 łyżeczka powideł śliwkowych
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wody
Żeberka , oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie , Delikat- zalać wodą i gotować 45 minut . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, powideł , przyprawy do żeberek zrobić pastę i natrzeć nią żeberka. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego ).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę .
Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak pieczone żeberka są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.
Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować żeberka i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić – a jak mamy ochotę na żeberka to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .
nadesłała: BUNIA