Tego nigdy nie wkładaj do air fryera. Awaria sprzętu jest gwarantowana

dodał: Ewelina Szadkowska
Air fryer to hit ostatnich miesięcy na rynku nowości z półki urządzeń AGD. Panie dom są zachwycone jego możliwościami, które znacznie ułatwiają przygotowywanie codziennych potraw. Urządzenie to pozwala przygotowywać posiłki bez nadmiaru tłuszczu, a więc wspiera nasze wysiłki w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Aby służyło nam długo i bez usterek, warto wiedzieć, jakich produktów spożywczych nie powinniśmy w nim przyrządzać.
Codzienne używanie air fryera wydaje się prostą sprawą i po pewnym czasie nabieramy wprawy. Nie można jednak pozwolić, aby rutyna nas zgubiła. Warto poznać i zapamiętać listę zakazanych składników potraw, które nigdy nie powinny znaleźć się w air fryerze. Złamanie tych zasad może prowadzić nawet do zniszczenia naszego sprzętu.
Te potrawy z air fryera nie będą smaczne
Air fryer nie jest wszechstronnym urządzeniem. Miłośnicy ciast biszkoptowych zawiodą się, gdy zechcą wykorzystać go do pieczenia takich przysmaków. Zamiast puszystej struktury, otrzymamy przesuszone, twarde ciasto. Podobnie air fryer zadziała na cienkie plastry żółtego sera. Jeśli przyprawimy potrawę suszonymi ziołami, które nie zostaną z nią wymieszane, to również można spodziewać się, że zostaną wysuszone i stracą swój intensywny smak. Pamiętajmy, że działanie air frera opiera się na przepływie silnych strumieni powietrza, które mają dać efekt pieczenia i smażenia bez tłuszczu. Powoduje to nadmierne wysuszenie niektórych składników o delikatnej konsystencji i niewielkiej wadze, które po prostu zostają uniesione do góry i przywierają do ścianek urządzenia. Panierowane dania także pozostawiają wiele do życzenia, a tłuszcz wytopiony z mięsa może przypalić się i spowodować duże zadymienie w naszej kuchni. Jeśli lubimy potrawy z sosem, to lepiej przygotować go osobno, aby nie przywarł do dna i ścianek air fryera.
Surowe ziarna nie powinny trafić do air fryera
Miłośnicy popcornu cz prażonych ziaren ryżu nie powinni próbować ich przygotowania w air fryerze. Sposób działania tego urządzenia jest zupełnie inny niż mikrofalówki. Twarde ziarna pozostaną twarde i ta zasada nie zmieni się nawet po dodaniu do nich wody. Dodatkowo strzelające ziarna mogą uszkodzić wnętrze air fryera, co doprowadzi do jego awarii, a nawet pożaru. Pamiętajmy, ze jest to urządzenie elektryczne, co ma swoje konsekwencje. Surowy makaron także nie zostanie tam ugotowany, więc warto tego typu produkty najpierw ugotować w zwykłym garnku, a następnie dodać do potrawy z air fryera.
Air fryer nie nadaje się do przygotowywania wszystkich potraw. Warto mieć to na uwadze, aby nie powodować jego zwiększonego zabrudzenia i nie psuć potraw, które przejdą zapachem dymu, wywołanego przez produkty, które nigdy nie powinny do niego trafić. Jest przeznaczony do tych potraw, które mają być dietetyczne, a dołączona do niego książka kucharska będzie najlepszym przewodnikiem po zasadach, na których można go używać.