Czy warto jeść przeciery owocowe? Ujawniamy prawdę

Avatar photo
13 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Popularne produkty w wygodnych opakowaniach, które można zabrać wszędzie, to coraz częściej kupowana przekąska. Lubią ją dzieci i dorośli, a ich spożywanie jest uzasadniane tym, że w składzie przeważają zdrowe owoce. Przekaz marketingowy podkreśla, że zawierają witaminy i błonnik, więc z łatwością może zastąpić świeże owoce. Jaka jest prawda i czy warto kupować te produkty z myślą o swoim zdrowiu?

W codziennym zabieganiu rzadko mamy czas na przygotowanie posiłku z nieprzetworzonych produktów. Wymagałoby to wiele zabiegów, na które zwyczajnie nie możemy sobie pozwolić. Szybciej i łatwiej jest sięgnąć po gotowe przekąski, które zaspokoją nasz głód podczas pracy czy załatwiania pilnych spraw. Ich atrakcyjne opakowania wzbudzają apetyt swoją szatą graficzną i zachęcają do zakupu.

przecier owocowy

Czy warto wybierać przeciery owocowe?

Owoce są niezbędne w naszej diecie. Powinniśmy zjadać je codziennie, jednak dietetycy podkreślają, że ze względu na sporą zawartość cukrów, warto ograniczyć je do rozsądnych ilości. Przygotowanie przecierów owocowych obejmuje ich obróbkę termiczną oraz rozdrobnienie do przyjemnej konsystencji musu. Aby końcowy produkt zachował świeżość do czasu upływu daty ważności, muszą być dodane do niego konserwanty. Nie zawsze jest natomiast dodawany cukier, gdyż wysoka zawartość fruktozy zapewnia odpowiednio słodki smak. Fakt ich podgrzania powoduje ubytek dużej części witamin i błonnika, więc przeciery nie są polecane do codziennego spożycia, a tylko wtedy, gdy nie mamy czasu przygotować przekąski ze świeżych owoców.

To różni przeciery owocowe od świeżych owoców

Wysoka zawartość błonnika w świeżych owocach jest bezdyskusyjna. To właśnie on ułatwia nam trawienie i reguluje częstotliwość wypróżnień. W momencie przetwarzania owoców jego spora część zostaje utracona, a to niesie ze sobą pewne konsekwencje. Poza wsparciem dla układu pokarmowego błonnik powoduje także spowolnienie procesu przyswajania cukrów, a o za tym idzie, reguluje ich poziom we krwi. Gwałtowne skoki poziomu cukru nie są dla nas korzystne, gdyż poważnie obciążają trzustkę i w przyszłości mogą prowadzić do rozwoju insulinooporności lub cukrzycy. Po zjedzeniu przecieru szybciej poczujemy się głodni, niż po świeżych owocach. Dlatego dużo lepiej jest spożywać świeże owoce, niż korzystać z wygodnych, ale mniej zdrowych przecierów.

Dbanie o zdrową dietę wymaga poświęceń. Nawet w najbardziej zajętym czasie warto wygospodarować choć kwadrans przerwy, aby zapewnić sobie pełnowartościowy posiłek, który nie zaburzy naszej gospodarki węglowodanowej. Dzięki temu unikniemy rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, z otyłością i cukrzycą na czele. Wygodne i szybkie przekąski można spożywać okazjonalnie i tylko jako urozmaicenie naszego menu, a nie jako stały element diety.