Jak wybrać najzdrowsze szparagi? Decyduje ten szczegół

Avatar photo
23 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Sezon na szparagi już w pełni, więc warto często przyrządzać dania z ich dodatkiem. Można je kupić w warzywniakach i osiedlowych sklepach, są dostępne także w większych marketach. Generalnie różnią się głównie kolorem – mamy wybór między zielonymi i jasnożółtymi. Jak wybrać najlepsze z nich i na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy w tym artykule.

Szparagi to szlachetne warzywa, które do niedawna były dostępne głównie w wykwintnych restauracjach. Obecnie są już dostępne w szerokiej sprzedaży, więc warto korzystać z ich urodzaju, dopóki trwa na nie sezon. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi pasują do wielu potraw i dodają im wyjątkowego charakteru. Aby były najsmaczniejsze, trzeba jednak wiedzieć, co decyduje o ich dobrej jakości.

szparagi

Które szparagi są najlepsze?

Wybór między białymi i zielonymi szparagami jest kwestią gustu kulinarnego i niewielkiej różnicy ceny. Co ciekawe, nie są to dwa odrębne gatunki, tylko zostały wyhodowane w skrajnie różnych warunkach. Zielone wytworzyły chlorofil dzięki dostępowi do światła słonecznego. U białych go nie ma, gdyż urosły pod ziemią lub ciemną folią. Zielone szparagi charakteryzują się wyraźniejszym smakiem z wyczuwalną gorzką nutą. Białe szparagi są dużo delikatniejsze, dzięki czemu znajdują więcej zwolenników. Zwykle nie obieramy zielonych szparagów, zaś białe wytwarzają tak twardą skórkę, że wymaga ona usunięcia.

Tak wybierzesz najświeższe szparagi

Przeglądając kolejne opakowania szparagów, warto zwrócić uwagę na różnicę między nimi. To śwież warzywa, więc już za kilka dni po zerwaniu nie będą nadawały się do spożycia. Są to łodygi, więc szybko tracą wodę i ich końce obsychają. W dalszej kolejności całe łodygi tracą jędrność, a główki wyglądają na zwiędnięte. Najdłużej zachowają świeżość w warunkach chłodniczych, które często nie są zachowane na straganach. Kupując szparagi, warto wybrać te, które wyglądają na ścięte najpóźniej i nie mają widocznych uszkodzeń. Najsmaczniejsze będą te cieńsze, więc nie wybierajmy bardzo okazałych łodyg. Zielone szparagi są bogatsze w witaminy i minerały, co jet ważne dla osób dbających o zdrową dietę.

Niezależnie od tego, czy jemy szparagi białe, czy zielone, możemy mieć pewność, że dostarczamy sobie pewnej dawki zdrowych składników odżywczych. Decyduje o niej nie tylko ich kolor, ale też stopień świeżości. Jeśli więc możemy je kupić ze sprawdzonego źródła, to warto wykorzystać powyższe wskazówki, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.