Blacha z piekarnika jak nowa? Ten trik działa błyskawicznie

18 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Blacha piekarnika to obowiązkowe wyposażenie sprzętu każdego miłośnika pieczenia. Jest to niestety element, którego czyszczenie bywa uciążliwe. Ociekający na blachę i przypalający się tłuszcz, a także przywierające resztki jedzenia tworzą osady trudne do usunięcia. Jak sobie z nimi poradzić?

Jak czyścić blachę z piekarnika? Przede wszystkim należy to robić regularnie. Nie pozostawiajmy na niej żadnych resztek, w których namnażać się będą bakterie. Wszelkie zabrudzenia najłatwiej jest usunąć, dopóki są świeże. Blachę należy bezwzględnie zachowywać w czystości. Jeśli przetrzymujemy niedoczyszczoną blachę w piekarniku, powstaje przykry zapach zjełczałego, przesmażonego tłuszczu, który będzie miał wpływ na smak przygotowywanych tam potraw. Ponadto niedoczyszczona blacha szybciej koroduje, a więc regularnie ją czyszcząc wydłużamy jej żywotność.

piekarnik

Domowe środki skutecznie czyszczą blachę

W sklepach dostępne są różnego rodzaju środki czyszczące, takie jak mleczka, płyny, pasty czy spreje. Są to środki dedykowane trudnym zabrudzeniom i odtłuszczające. Możemy jednak zrezygnować ze zbędnej chemii i wyczyścić blachę stosując którąś z poniższych metod.

Jednym z najprostszych sposobów na czyszczenie blachy jest wykorzystanie soli kuchennej. Rozsypujemy sól na powierzchni blachy i potrząsamy nią delikatnie, aby rozprowadzić sól równomiernie. Następnie umieszczamy blachę w nagrzanym piekarniku. Zapiekamy aż sól zmieni kolor na brązowy. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy blachę do ostygnięcia. Zimną sól wysypujemy i czyścimy blachę ciepłą wodą.

Sok z cytryny jest bardzo skuteczny  w czyszczeniu blachy. Mieszamy go z wodą i wylewamy na jej powierzchnię. Piekarnik rozgrzewamy i po nagrzaniu wyłączamy. Do nagrzanego wkładamy blachę z wodą na około pół godziny. Gdy woda będzie już chłodna, myjemy blachę gąbeczką i wylewamy wodę.

Te domowe pasty nie mają sobie równych

Prawdziwym trikiem na czystą blachę jest pasta z sody i wody utlenionej. Mieszamy oba składniki do uzyskania gęstej pasty. Nakładamy ją na powierzchnię blachy rozprowadzając równomiernie. Pozostawiamy na około 20 minut, a następnie szorujemy powierzchnię gąbką i spłukujemy pod bieżącą wodą.

Pasta z sody i kwasku cytrynowego również jest skuteczna. Przygotowujemy mieszankę, rozrabiając ją z niewielką ilością wody, aby utworzyła się rzadka pasta. Rozsmarowujemy ją na całej powierzchni blachy, zwłaszcza w miejscach, gdzie znajdują się przypalenia. Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia myjemy blachę pod bieżącą wodą.

Czym jeszcze możemy wyczyścić blachę?

Świetnym sposobem jest użycie kapsułki do zmywarki. To bardzo prosty sposób. Kładziemy kapsułkę na blasze i zalewamy wrzącą wodą. Pozwalamy jej rozpuścić się i pozostawiamy blachę z takim roztworem na 15–20 minut. Łatwe sposoby na wyczyszczenie blachy z piekarnika przemywamy ściereczką i opłukujemy czystą wodą.

Jak widać, doczyszczanie blachy nie musi być trudne. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, ściereczka lub gąbka, rękawiczki i to wszystko. Odmoknięte przypalenia schodzą mniej opornie niż zaschnięty brud. Utrzymywanie blachy w czystości to smaczniejsze potrawy i bardziej estetyczna, bezpieczna kuchnia.