Schab jak marzenie. Pieczony tak dobrze, że teściowa poprosi o dokładkę
Przepis na schab pieczony w piekarniku to najlepszy pomysł na soczyste, delikatne i aromatyczne mięso w postaci kotlecików. Takie pieczone kotlety są niezwykle łatwe do zrobienia, a do tego przepisu potrzeba tylko kilku prostych składników i przypraw. To jeden z moich ulubionych przepisów na schab, a tak przygotowane kotlety moja rodzina regularnie zjada i bardzo sobie chwali.
Kotlety schabowe pieczone w piekarniku są proste w przygotowaniu i za każdym razem wychodzą idealnie soczyste i pyszne. To przepyszne danie, które z pewnością każdy po wypróbowaniu zechce dodać do swojej kolekcji przepisów obiadowych. W ten sposób można przygotować kotlety schabowe bez kości lub kotlety wieprzowe z kością. Tak przygotowane mięso najlepiej podawać z sałatką i puree ziemniaczanym. Osobiście uwielbiam zestawienie z zieloną fasolką szparagową.
Jak przygotować pyszny obiad? Schab pokrojony na kotlety wystarczy natrzeć oliwą z oliwek i mieszanką przypraw. Mieszanka do schabu to połączenie brązowego cukru, papryki, sproszkowanej cebuli, suszonego tymianku, soli i pieprzu. Brązowy cukier pomaga karmelizować przyprawy podczas pieczenia i nadaje mięsu idealny smak. Kotlety bez kości piecze się w piekarniku przez ok. 15-20 min. I pyszny obiad gotowy. Czy jest coś bardziej prostego do przygotowania? Osobiście wątpię.
Triki na soczyste mięso ze schabu pieczone w przyprawach
Najlepszym sposobem, aby zapobiec wysuszeniu kotletów ze schabu, jest pieczenie ich w wysokiej temperaturze przez krótszy czas. Polecam piec kotlety ze schabu w temperaturze 220 st. C przez 15-20 min. Należy uważnie pilnować mięsa, aby go nie wysuszyć. USDA zaleca pieczenie kotletów wieprzowych do temperatury wewnętrznej co najmniej 65 st. C, a następnie pozostawienie mięsa na co najmniej 3-5 min. Wysoka temperatura pieczenia powoduje też karmelizację zewnętrznej części mięsa. Zwykle piekę kotlety ze schabu bez kości, ale kotlety z kością mogą być jeszcze bardziej soczyste, ponieważ kość pomaga utrzymać soki.
Na 4 kotlety wieprzowe należy użyć ok. 3 łyżek mieszanki przypraw. Razem z mięsem można też upiec warzywa. Jednak ziemniaki czy marchewka muszą zostać włożone do piekarnika na ok. 10 minut przed kotletami. Brokuły lub brukselkę należy natomiast włożyć do piekarnika na ok. 5 min. przed włożeniem kotletów. Zielona fasolka może trafić do piekarnika w tym samym czasie co kotlety.
Jak upiec soczyste kotlety ze schabu?
Składniki:
– 4 kotlety ze schabu bez kości, o grubości co najmniej 2,5 cm
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1½ łyżki brązowego cukru
– 2 łyżeczki papryki, słodkiej lub wędzonej
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym. (Można również piec kotlety w naczyniu do pieczenia, bez pergaminu). Osuszyć kotlety ręcznikami papierowymi. Natrzeć mięso oliwą z oliwek i położyć je na przygotowanej blasze do pieczenia. W misce wymieszać brązowy cukier, paprykę, cebulę w proszku, suszony tymianek, sól i pieprz. Mieszanką przypraw dobrze natrzeć wszystkie boki kotletów. Piec kotlety w rozgrzanym piekarniku przez 15 do 20 min. (Cieńsze kotlety będą się piec szybciej, kotlety wieprzowe z kością dłużej). Pozostawić kotlety na 5 min., a następnie podawać.
Smacznego!