Przepis na wegańskie gofry bez jajek i mleka. Wyjdą bajecznie pyszne
Gofry słodki, chrupiący przysmak z bitą śmietaną na wierzchu, najczęściej są kojarzone z Gdańskiem, budkami i wakacyjnym klimatem. Dzisiaj podzielę się z wami pysznym przepisem na wegańską wersję gofrów.
Wegańskie gofry to odpowiedni wybór dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, unikają nabiału czy jajek, lub po prostu chcą poznać bliżej wegańską kuchnię. Idealnie komponują się z wszelkimi dodatkami – owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dżemem.
Największe zalety wegańskich gofrów
Smakowo niewiele różnią się od tradycyjnej wersji gofrów. Ich główną zaletą jest to, że nie są zbyt skomplikowane w przyrządzeniu. Ważne jest, aby podczas naszych przygotowywań wyłożyć gofry na kratkę, a nie na blachę aby zrobić ujście wilgoci, dzięki temu nie zaparują, ani nie zrobią się gumowate. Istnieje wiele odmian gofrów, w Polsce robione są z ciasta podobnego do naleśnikowego na co składa się mleko, mąka, jajka, masło i spulchniacz. Inaczej sprawa wygląda w Stanach, tam powstają na bazie maślanki i sody oczyszczonej, podawane są nawet jako wytrawna przystawka do dań obiadowych. Gofry belgijskie natomiast przygotowuje się z gęstego drożdżowego ciasta, który w trakcie pieczenia rozpuszcza się i karmelizuje, dzięki czemu są bardziej ciągnące i chrupiące. Podzielę się z wami sprawdzonym przepisem, który sprawi, że po wyjęciu z gofrownicy znikną od razu z talerza.
Składniki na wegańskie gofry
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-3 łyżeczki cukru
- 300 ml mleka roślinnego
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
Wsyp do miski mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier, kolejno dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli masa wydaje się zbyt gęsta, dodaj troszkę więcej mleka roślinnego. W tym czasie natłuść i lekko rozgrzej gofrownicę. Powoli przelej ciasto do gofrownicy i piecz przez 3-5 minut, aż powierzchnia ciasta stanie się chrupka i przybierze kolor złocisty.