Fast food, który nie idzie w boczki? Chrupiące frytki z marchewki
Frytki znany i kaloryczny fast food w niecodziennej wersji, czyli w jaki sposób można zjeść je zdrowo. Poznaj przepis na wegańskie frytki z marchewki.
Koniec z kalorycznymi i tłustymi fast foodami! Poznaj przepis na wegańską wersję frytek! Zamienniki popularnych fast foodów określanych mianem wyjątkowo niezdrowych posiłków stają się coraz częściej przygotowywane w naszych domach.
Czasami drobne zmiany w doborze składników mogą zmniejszyć wartość energetyczną dania. Oprócz wymienionych wcześniej kalorii sycący posiłek z założenia powinien dostarczać nie tylko energii, ale także innych składników mających właściwości prozdrowotne np. polifenoli zawartych głównie w warzywach i owocach. Eksperymentując w kuchni często odkrywamy nowe smaki, o których nie przyszło nam pomyśleć wcześniej zaliczają się do nich m.in. chipsy z soczewicy, burgery z jajek, czy pizza z kalafiora. Dzisiaj mam dla was pomysł na zdrowy i niezwykle smaczny dodatek do posiłku, mianowicie frytki z marchewki. Ów marchewkę można, jak zwykle zastąpić innym pasującym korzennym warzywem. Wystarczy go dobrze przyprawić i wsadzić do piekarnika na wyznaczony czas. Danie gotowe!
Składniki na lekkie frytki a marchewki
- 3 duże marchewki
- 3-4 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki mielonej prymat
- 1-2 łyżeczki Chili pieprz cayenne mielone
- 1 łyżeczka oregano
- 1-2 łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Marchewki dokładanie myjemy, obieramy i kroimy w słupki. W miseczce mieszamy olej z przyprawami i wlewamy powstałą marynatę do już przygotowanych marchewek. Mieszamy w taki sposób, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej marchewki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Danie gotowe, smacznego!
Dodatki
Do gotowych frytek można przygotować dip np. z jogurtu naturalnego. Wystarczy dodać oliwę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wszystko wymieszać.
W jaki sposób zmniejszyć kaloryczność dań?
Kaloryczność dań zaliczających się do fast foodów, jest niezwykle wysoka w porównaniu z innymi produktami, ponieważ są bogate w sód, cukier i tłuszcz. Większość dań ma już swoją alternatywną, zdrowszą wersję. Oto, kilka propozycji w jaki sposób można zmniejszyć liczbę kalorii w naszych ulubionych potrawach. W wielu przypadkach dużo daje zastąpienie wybranych składników dostarczających kalorii z wysokim indeksem glikemicznym ich bardziej wartościowymi odpowiednikami niekiedy bogatymi w witaminy, błonnik i zdrowe kwasy nienasycone.
- majonez zastąpić sosem na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego;
- mięso wieprzowe można zastąpić na mięsem drobiowym;
- unikać przygotowywania panierki;
- smażenie częściej zastępować pieczeniem;
- starać się komponować dania z możliwie jak największą ilością warzyw;
- unikać posypywania dań startym serem;
- produkty mączne przygotowywać z mąki pełnoziarnistej.