Zazwyczaj świadomi jesteśmy tego, które produkty spożywcze szkodzą naszemu zdrowiu. Wiemy też oczywiście, które z nich uchodzą za zdrowe i przez to obowiązkowe w diecie osoby odżywiającej się prawidłowo i świadomie. Konsekwencje złego odżywiania czasami spadają na nas od razu w postaci niestrawności lub innych rewelacji, a niekiedy pracujemy na efekty złego odżywiania latami. Nic nie jest jednak tak proste, jak się wydaje i czasami nawet zdrowe rzeczy szkodzą, zwłaszcza jeśli mamy problemy z żołądkiem.
Dlaczego żołądek staje się wrażliwy? Jest on organem przypominającym worek mięśniowy, którego zadaniem jest magazynowanie pokarmu i przygotowanie do kolejnego etapu trawienia, odbywającego się w dwunastnicy. Ścianki żołądka wyściełane są od wewnątrz błoną śluzową. Znajdujące się w niej komórki okładzinowe wytwarzają sok żołądkowy. Ten składa się między innymi z enzymów trawiennych i kwasu solnego, rozbijającego powiązania między komórkami pokarmu i zabijającego bakterie. Błona śluzowa chroni się przed jego działaniem wytwarzając osłaniający ją śluz.
Do podrażnienia lub uszkodzenia błony śluzowej dochodzi, gdy spożywamy produkty, które silnie pobudzają wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Wówczas śluz jest niewystarczający do pełnej ochrony ścianek. Konsekwencją są zgaga, refluks, wymioty, nudności, bóle żołądka, a nawet nowotwory.
Nie tylko ciężkostrawne dania. Których produktów unikać?
Ostre potrawy i przyprawy podrażniają wyściółkę żołądka. Jeśli jeszcze nie mamy z nim problemów, stosujmy je z umiarem, podkreślając jedynie smak potraw. Kwaśne pokarmy – te naturalnie kwaśne, ale i te dokwaszane przez producentów, jak soki, cytrusy, kiszonki, marynaty – nie spożywajmy ich nigdy na pusty żołądek. Jedzmy je w rozsądnej ilości i w towarzystwie innych produktów. Smażone dania są ciężkostrawne i podczas trawienia wymagają zwiększenia produkcji kwasów żołądkowych. Wybierajmy lekkostrawne potrawy. Przetworzona żywność zawiera składniki chemiczne dodawane po to, by wydłużyć czas przydatności, poprawę koloru, konsystencji czy smaku,. Są one dużym obciążeniem dla układu trawiennego. Błonnik pobudza perystaltykę jelit (przesuwanie treści pokarmowej), a więc jest kluczowy dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia, jednak duża ilość błonnika, który jest składnikiem nietrawionym przez nasz organizm, jest zbyt agresywna dla uszkodzonej lub wcześniej podrażnionej błony śluzowej żołądka.
Gorące potrawy także nie są przyjazne dla żołądka. Jedzenie o wysokiej temperaturze wprowadzone do układu pokarmowego powoduje przekrwienie błony śluzowej żołądka. Do produktów, z których lepiej zrezygnować mając delikatny żołądek, należą też: kawa i napoje energetyczne, węglowodany proste, gazowane napoje, alkohol, używki, gęste i tłuste buliony, wywary kostne i grzybowe.
Lista ograniczeń jest naprawdę spora, dlatego warto pamiętać o tym, że zazwyczaj można się delektować wszystkim przez długi czas, jeśli nie obciążamy żołądka i nie wystawiamy go na próby. W przeciwnym razie zmuszeni będziemy wyeliminować z naszego jadłospisu wiele potraw i produktów, których smakiem chcielibyśmy cieszyć się nadal, ale nie pozwala nam na to żołądek.