Kobiety w ciąży uwielbiają takie śniadania. Są pożywne i zbilansowane
Prawidłowe odżywianie w ciąży ma ogromne znaczenie dla samopoczucia ciężarnej kobiety oraz rozwoju i przyszłego zdrowia dziecka. Dlatego kobieta w ciąży powinna rozpoczynać każdy dzień od pożywnego i urozmaiconego śniadania. Podpowiadamy na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas komponowania śniadania w ciąży.
Sposób odżywiania kobiety w ciąży ma duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu i zdrowia dziecka w ciągu całego życia. Ważne jest, aby w czasie ciąży postawić na różnorodne i prawidłowo zbilansowane pożywienie oraz pamiętać, by jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Komponując zdrowe śniadanie, warto pamiętać o umiarkowanych porcjach oraz wybieraniu pełnowartościowych produktów. Pamiętać należy, że przyszła mama powinna wypijać dziennie minimum 2 litry płynów.
Śniadanie przyszłej mamy powinno składać się przede wszystkim z pełnowartościowych i nieprzetworzonych pokarmów. Do przygotowania kanapek należy wykorzystywać pełnoziarniste pieczywo oraz produkty obfitujące w błonnik, który jest istotny dla utrzymania długotrwałej sytości, optymalnego poziomu cukru we krwi oraz wspomagania trawienia. Można go znaleźć w kaszach, płatkach owsianych, granoli, orzechach oraz warzywach. Bardzo ważnym elementem ciążowej diety jest pełnowartościowe białko dostępne w takich artykułach jak tofu, jajka, ser twarogowy, dobrej jakości mleko, jogurt grecki czy chude mięso. Śniadanie przyszłej mamy powinno zawierać także takie składniki jak wapń, kwas foliowy oraz żelazo.
Jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie jest jajko. Jajka na miękko, twardo i jajecznica – to najpopularniejsze dania z jaj. Ale możliwości jest o wiele, wiele więcej. Świetnym rozwiązaniem dla pań w ciąży są lekkie omlety – na słodko lub wytrawnie. Idealnym śniadaniem będą też jajka po benedyktyńsku na grzance lub kanapce z ulubionymi dodatkami. Kolejną świetną propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie jest owsianka oraz placki i naleśniki z dodatkiem jabłka czy banana w cieście, płatków owsianych, z bakaliami, na jogurcie, na śmietanie lub z syropem klonowym. Dobrym pomysłem jest by w dieta dla ciężarnej uwzględniała również koktajle owocowe i warzywne. Skomponowanie różnorodnego menu ciążowego może być naprawdę świetną zabawą. Zainspiruj się, modyfikuj i zadbaj o siebie oraz zdrowie swojego dziecka.
Tosty z awokado i jajkiem
Składniki:
– 4 ugotowane jajka
– 1/2 małego ząbka czosnku
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 łyżeczka oliwy extra vergine
– 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy, natki lub bazylii) + do dekoracji
– tosty
Przygotowanie:
Ugotować jajka i ostudzić. Obrać ze skorupek, 3 posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki. Czosnek zetrzeć, posolić.
Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę, kolendrę lub inną zieleninę. Wymieszać i lekko rozgnieść widelcem). Podawać od razu na pieczywie z połówką jajka i zieleniną.
Placki z borówkami
Składniki:
– 1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżka cukru granulowanego
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju roślinnego + 1 dodatkowa łyżka oleju do smażenia
– 1 ½ szklanki mleka
– 1 szklanka borówek
– dodatki: syrop, bita śmietana, borówki
Przygotowanie:
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej średniej misce ubić jajko, aż się spieni. Następnie wymieszać 2 łyżki oleju i mleka. Wlać mokre składniki do suchych składników. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Delikatnie dodać borówki. Rozgrzać, do posmarowania patelni użyć ok. 1 łyżki oleju. Nałożyć ciasto na patelnię. Usmażyć z obu stron na złocisty kolor. Najlepiej smakują podawane na gorąco.
Omlet z warzywami
Składniki:
– 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
– 1 szklanka pomidorków koktajlowych
– 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kawałki
– olej w sprayu
– 2 jajka, lekko ubite
– 2 łyżki mleka
– posiekana pietruszka plus trochę do dekoracji
– 2 łyżki pokruszonej fety
– 1/2 czerwonego chili, drobno pokrojone (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć naczynie do pieczenia papierem i ułożyć na nim dynię, pomidory i paprykę. Spryskać olejem. Piec w piekarniku ok. 20 min. Po upieczeniu warzyw w małej misce lekko ubić jajka z mlekiem. Dodać pietruszkę i wymieszać. Spryskać patelnię olejem i rozgrzać. Wlać masę jajeczną na patelnię. Usmażyć. Do omleta dodać mieszankę pieczonych warzyw. Dodać fetę i świeże chilli. Złożyć za pomocą szpatułki i smażyć kilka minut, aż nadzienie się rozgrzeje. Delikatnie zsunąć omlet na talerz. Podawać udekorowane natką pietruszki.
Koktajl z mango
Składniki:
– 1 dojrzałe mango
– 2 dojrzałe banany
– 200 ml mleka
– 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Obrać mango i banany, a następnie pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki – pokrojone mango, banany, mleko, miód umieścić w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiego napoju. Pić od razu po przygotowaniu, najlepiej w wysokich szklankach z słomką. Można udekorować kawałkami owoców lub listkiem mięty. Jeżeli chcemy dodać do smoothie więcej błonnika, można dodać łyżkę siemienia lnianego lub płatków owsianych.
Polecamy również:
Śniadanie do łóżka – co przygotować?
Jesteś w ciąży? Te produkty omijaj z daleka!
Odżywianie w ciąży – dieta i witaminy