5 cudownych i łatwych ciast na Dzień Kobiet

8 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pyszne ciasto na Dzień Kobiet sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub koleżanek albo słodki prezent, idealny sam w sobie. Taki poczęstunek to także okazja do tego, by spędzić trochę czasu razem przy filiżance ulubionej kawy czy herbaty. W naszym zestawieniu znajdziecie propozycje i inspiracje na idealne ciasto na Dzień Kobiet. Własnoręcznie przygotowane ciasto to doskonały pomysł na osłodzenie i celebrację tego pięknego dnia.

Lekkie ciasto kakaowe

Składniki:
– 130 gram mąki
– 180 gram cukru
– 3 łyżki kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 jajek
Masa kremowa:
– 300 ml śmietanki kremówki
– 250 gram mascarpone
– 3 łyżki cukru pudru
– ulubione owoce: borówki, truskawki, maliny, jeżyny, banany, mango itp.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, całość wymieszać. Wlać do tortownicy, do której wcześniej wkładamy papier do pieczenia lekko wysmarowany tłuszczem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 30 do 40 min.
Ubić śmietankę na sztywno z cukrem i z mascarpone. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić. Na dolną warstwę ciasta nałożyć masę kremową, następnie górną część pokroić na 12 trójkącików i ułożyć na masie. Dodać ulubione owoce. Można udekorować pozostałą częścią masy lub cukrem pudrem.

Ciasto 3 bit z masą budyniową

Składniki:
– 8 paczek herbatników
– 1 puszka masy kajmakowej
– 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
– 2 szklanki mleka
– 4 łyżki cukru
– 3/4 kostki masła
– 1/2 litra śmietanki 30%
– 2 śmietanowe fixy
– 2 łyżki sypkiej kawy cappucino
– 1 czekolada mleczna

Przygotowanie:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrobić proszek budyniowy. Powoli wlać do gotującego mleka. Chwilę gotować do powstania gęstego budyniu. Na gorący rozłożyć folię spożywczą (tak by dotykała do warstwy budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha). Wystudzić. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń aż do powstania gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Spód wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na nią masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Śmietankę 30% ubić na sztywno ze śmietanowym fixem, pod koniec ubijania dodać kawę cappucino. Masę wyłożyć na herbatniki. Na wierch zetrzeć czekoladę mleczną.

Ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:
– 5 żółtek
– 1 kostka masła
– pół szklanki cukru pudru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
– 3 opakowania jogurtu greckiego (może być inny) po 330g.
– 1/4 szklanki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– 2 budynie śmietankowe bez cukru
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 5 białek
– szczypta soli
– dowolne owoce lub dżem

Przygotowanie:
Składniki ciasta zagnieć. Podzielić na dwie części (3/4 i 1/4) i każdą owinąć folią. Włożyć do lodówki na 1 godz. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy. Wsypać proszek budyniowy, zmiksować. Dodać jogurt grecki i delikatnie wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Mniejszą część ciasta wyłożyć na dnie blachy, a resztę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na nie wylać masę jogurtową. Ułożyć dowolne owoce lub dżem domowej roboty. Piec 50-60 min. w 180 st. C.

Ciasto marchewkowe

Składniki:
– 3 szklanki mąki (niepełne)
– 1 szklanka cukru
– 2-3 marchewki
– 2/3 szklanki oleju
– 2 jajka
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– bakalie lub wiórki gorzkiej czekolady (ilość wg uznania)

Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do białek dodać cukier i wymieszać mikserem na białą, gęstą masę ale nie sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać oleju lub odrobinę mleka. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok 40 min. w temp. 200 st. C. To jedno z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych ciast, w smaku przypomina nieco piernik. Wyśmienicie smakuje ze słodkim serkiem mascarpone.

Szarlotka z migdałami

Składniki:
– 1 szklanka cukru trzcinowego
– 1 kostka margaryny do pieczenia
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie:
– 2 kg szarych renet
– pół szklanki cukru trzcinowego
– garść płatków migdałowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki imbiru

Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne plasterki lub kostkę. Przełożyć na patelnię i delikatnie podgrzewać, aby zmiękły. Wsypać cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Przesmażone jabłka odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę, jaja, żółtka i cukier. Szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie równe części. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę posmarowaną margaryną. Wyłożyć jabłkowe nadzienie i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 st. C. Piec przez 1 godz. Ostudzoną szarlotkę podawać oprószoną cukrem pudrem. Doskonale komponuje się także z lodami waniliowymi.