Wszystkie przepisy na surówki są TUTAJ
Przygoda na Jamajce
1 melon, 1 sałata lodowa lub zwykła, oliwki czarne bez pestek, pęczek rzodkiewek, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, koper, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przyrządzanie
Na początku przygotowujemy melon – miskę, nacinając brzeg melona w ząbki specjalnym nożykiem. Następnie sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewkę i pomidora kroimy na cząstki. Z 2 łyżkami oliwy z oliwek mieszamy z ziołami. Do miski wrzucamy sałatę, rzodkiewkę, pomidory, oliwki czarne, mieszamy z sosem a potem przerzucamy do melona i podajemy na stół! efektowne i smaczne!
Egzotyczny konglomerat:
Składniki:
1 świeże mango, pokrojone
1 opakowanie mieszanych sałat
miąższ z kokosa, pokrojony
1/4 filiżanki orzechów makadamia (prażone i solone)
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżeczki oleju roślinnego
1/4 filiżanki wody
1/4 filiżanki miodu
1/4 filiżanki octu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka świeżego imbiru
1 ząbek czosnku mielonego
1/2 łyżeczki suszonej papryki
1 opakowanie mieszanych sałat
miąższ z kokosa, pokrojony
1/4 filiżanki orzechów makadamia (prażone i solone)
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżeczki oleju roślinnego
1/4 filiżanki wody
1/4 filiżanki miodu
1/4 filiżanki octu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka świeżego imbiru
1 ząbek czosnku mielonego
1/2 łyżeczki suszonej papryki
Przygotowanie:
W blenderze wymieszać wodę, miód, ocet, cukier, imbir i czosnek. Dodać olej i ponownie wymieszać. Dodać pieprz, paprykę i sól. Wymieszać łyżką. Podzielić na dwie części. Jedną przelać do woreczka i włożyć kurczaka. Marynować min. 2 godziny w lodówce. Drugą część marynaty też schłodzić. Rozgrzać grill, mięso wyjąć, ułożyć na ruszcie i grillować około 7-8 min. na jednej stronie. Zdjąć z grilla, pokroić na plastry. Ułożyć sałaty, mango, kokosa, orzechy i mięso. Polać odłożoną marynatą.
Składniki:2-3 ugotowane buraki
2-3 ugotowane marchewki
sól, jalapeno do smaku
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
świeżo starty imbir
2-3 łyżeczki sezamu
olej sałatkowy
Przygotowanie:
Ugotowane buraki, obrać i pokroić. Dodać ugotowaną marchewkę startą na grubych oczkach lub pokrojoną na zapałki. Dodać sól, jalapeno, szalotkę i szczypiorek. Posypać imbirem i polać odrobiną oleju. Posypać prażonym sezamem.