1 melon, 1 sałata lodowa lub zwykła, oliwki czarne bez pestek, pęczek rzodkiewek, 2 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, koper, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przyrządzanie
Na początku przygotowujemy melon – miskę, nacinając brzeg melona w ząbki specjalnym nożykiem. Następnie sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewkę i pomidora kroimy na cząstki. Z 2 łyżkami oliwy z oliwek mieszamy z ziołami. Do miski wrzucamy sałatę, rzodkiewkę, pomidory, oliwki czarne, mieszamy z sosem a potem przerzucamy do melona i podajemy na stół! efektowne i smaczne!
W blenderze wymieszać wodę, miód, ocet, cukier, imbir i czosnek. Dodać olej i ponownie wymieszać. Dodać pieprz, paprykę i sól. Wymieszać łyżką. Podzielić na dwie części. Jedną przelać do woreczka i włożyć kurczaka. Marynować min. 2 godziny w lodówce. Drugą część marynaty też schłodzić. Rozgrzać grill, mięso wyjąć, ułożyć na ruszcie i grillować około 7-8 min. na jednej stronie. Zdjąć z grilla, pokroić na plastry. Ułożyć sałaty, mango, kokosa, orzechy i mięso. Polać odłożoną marynatą.