Sernik marmurkowy

23 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1 kg twarogu
– 4 jaja
– 125 gram miekkiego masła
– 150 gram cukru
– cukeir waniliowy
– 1/2 opakowania proszku do pieczenia
– aromat waniliowy
– starta skórka z 1/2 cytryny i sok
– 4 łyzki kakao
– 4 łyżki kaszy manny
– masło i bułka tarta do formy
– sól

Rozbić jajka, oddzielić żółtka. Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrami, dodać miękkie masło, ucierać do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać proszek do pieczenia z aromatem waniliowym, kaszą manną, skórką z cytryny i sokiem. Połączyć z ubitymi żółtkami, wymieszać a następnie dodać zmielony twaróg. Dokładnie wymieszać, by uzyskać możliwie najgładszą masę. Ubić białka na sztywno, delikatnie połączyć z masą. Formę do pieczenia nasmarować masłem i bułką, podzielić masę na dwie części, jedną przełożyć do formy i posypać kakao. Nałożyć druga część masy, przy użyciu drewnianej łyżki delikatnie zamieszać masą aby utworzyć biało-brązowe wzory. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około godzinę.