Sos beszamelowy, grzybowy
Artykuł zewnętrzny
świetny do zapiekanek z ryżu i makaronu
składniki:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 – 2,5 szkl. mleka,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 2 łyżki proszku grzybowego,
- do smaku: sól
sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy (cały czas mieszam rózgą bo tak jest najwygodniej) aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu, nie rumienimy. Następnie pomału wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, dodajemy proszek grzybowy i w dalszym ciągu mieszając gotujemy ok.5 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem. Używamy np. do zapiekanek z ryżu i makaronu.