Pamela Ellgen: Zdrowiu na ratunek. Dieta ketogeniczna – recenzja
Książka kucharska Pameli Ellgen to plan odchudzania, który podpowiada jak schudnąć na potwierdzonej naukowo diecie niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej. Autorka przedstawia ponad 120 przepisów opracowanych specjalnie z myślą o diecie ketogenicznej, które pomogą osiągnąć cele związane z utratą wagi, a jednocześnie delektować się jedzeniem.
Książka przedstawia trzytygodniowy plan posiłków wraz z listami zakupów i wskazówkami dotyczącymi przechowywania potraw. Jadłospis pozwala też na pozbycie się nudy związanej z posiłkami dzięki nowym, ciekawym i smacznym przepisom.
Utrata wagi nie jest tak prosta, jak jedzenie mniejszej ilości chleba i makaronu czy rezygnacja z deseru. Aby osiągnąć rzeczywistą, trwałą utratę wagi, musimy starannie dobierać posiłki i zacząć spalać tłuszcz jako paliwo. Książka Pameli Ellgen pokazuje, jak to zrobić łącząc pyszne przepisy ze szczegółowym planem posiłków. Korzystając z naukowo sprawdzonych zasad niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej diety ketogenicznej, autorka daje nam narzędzia, aby rozpocząć dietę ketogeniczną i bez stresu diety cieszyć się jedzeniem i świetnym samopoczuciem. W książce znajdziemy ponad 120 prostych przepisów zgodnych z wytycznymi diety ketogenicznej, w tym opcje paleo, przepisy przyjazne dla cukrzyków, a także przepisy na dania o niskiej zawartości sodu, oparte na fachowych wskazówkach z zakresu żywienia, fitnessu oraz odnowy biologicznej.
W książce znajdziemy informacje o ewolucji diety niskowęglanowej i wysokotłuszczowej, a następnie przepisy podzielone na koktajle i śniadania, przekąski i przystawki, zupy i sałatki, warzywa i przystawki, ryby i owoce morza, drób, dania mięsne (wołowina, jagnięcina i wieprzowina) desery oraz produkty bazowe oraz praktyczny przelicznik jednostek miar. Co możemy ugotować wraz z proponowaną dietą? Babeczki muffinkowe z brokułów i boczku, naleśniki holenderskie, krem pieczarkowy, faszerowane pieczarki, ryba a la Veracruz, halibut w sosie pomidorowym, półmisek drobiowy carne asada, kurczak kung pao, imbirowe pulpety wieprzowe, szarpana wieprzowina, wołowina po burgundzku, ciasteczka czekoladowe, sernik nowojorski, chlebek chmurkowy, humus z cukinii i wiele innych.
Dla mnie ta książka stała się nie tylko przewodnikiem po świecie zdrowej diety, ale również wspaniałą inspiracją do odmiany mojej kuchni. Rodzina jest zachwycona smakami nowych dań, które na stałe weszły już do naszego jadłospisu. Polecam tę lekturę wszystkim, którzy nie mają już pomysłów, co gotować – tutaj znajdziecie kolorowe i smaczne dania, które poza walorami smakowymi zadbają także o Wasze zdrowie!
Dieta ketogeniczna zazwyczaj kojarzy się z dietą typowo mięsną. Natomiast badania wykazują, że im większa ilość białka tym niższy poziom ketozy – dlatego aby skutecznie i zdrowo schudnąć lepiej wybrać dietę ketogeniczną opartą na warzywach (szczególnie niskoskrobowych) oraz tłuszczach roślinnych i ograniczyć ilość spożywanego białka. Książka sprawdzi się w przypadku osób, które zaczynają swoją przygodę z dietą keto i które uwielbiają spędzać czas w kuchni. Jest idealna również dla tych, którzy potrzebują szczegółowego planu odżywiania.
Marta